Deken dient klacht in tegen advocaten aardbevingsschade Groningen - Zorgplicht Advocaten

Zorgplicht Advocaten

Deken dient klacht in tegen advocaten aardbevingsschade Groningen

De deken van de Orde van Advocaten in Noord-Nederland, Rob Geene, heeft bij de Raad van Discipline een klacht ingediend tegen advocatenkantoor De Haan uit Groningen. Er zou sprake zijn van schending van gedragsregel 25, welk artikel bepaalt dat er niet mag worden gewerkt op basis van no cure no pay en dat de advocaat een redelijk salaris in rekening behoort te brengen.

De Haan Advocaten heeft een claimstichting opgericht met de naam Waardevermindering door Aardbevingsschade Groningen (WAG) om collectief te procederen tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Via die stichting probeert De Haan materiële en immateriële schadevergoeding te ontvangen voor de gedupeerden.

De deelnemers betalen eenmalig honderd euro aan de claimstichting, maar zodra de NAM overgaat tot het betalen van schadevergoeding, dan dienen de deelnemers 5 tot 10 procent af staan aan De Haan Advocaten. De Haan noemt dit een “succesfee”. De deken oordeelt echter dat deze constructie in strijd is met artikel 25 van de gedragsregels, omdat de advocaat zijn beloning afhankelijk maakt van het resultaat. Via deze constructie prevaleert geld boven het klantbelang volgens de deken.

De eerste zitting voor de Raad van Discipline heeft inmiddels plaatsgevonden. Tijdens deze zitting heeft De Haan de Raad gewraakt, omdat twee van haar concurrenten als arbiters optraden: “Opeens zouden twee concurrenten moeten oordelen over de klacht tegen ons?”, aldus de partner van het kantoor. De behandeling van de zaak is aangehouden en zal spoedig worden hervat.

Zorgplicht Advocaten

Handelt uw advocaat in strijd met de gedragsregels? Of heeft u dat vermoeden? Neem dan hier contact met ons op. Zorgplicht Advocaten is gespecialiseerd in zorgplicht en (beroeps)aansprakelijkheidszaken tegen allerhande beroepsbeoefenaars, waaronder advocaten.

Zie ook vergelijkbare nieuwsberichten:

Laatste Tweets

Welkom bij Zorgplicht Advocaten!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van deze website te analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en advertenties binnen uw profiel te plaatsen. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.