De deken van de Orde van Advocaten in Noord-Nederland, Rob Geene, heeft bij de Raad van Discipline een klacht ingediend tegen advocatenkantoor De Haan uit Groningen. Er zou sprake zijn van schending van gedragsregel 25, welk artikel bepaalt dat er niet mag worden gewerkt op basis van no cure no pay en dat de advocaat een redelijk salaris in rekening behoort te brengen.

De Haan Advocaten heeft een claimstichting opgericht met de naam Waardevermindering door Aardbevingsschade Groningen (WAG) om collectief te procederen tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Via die stichting probeert De Haan materiële en immateriële schadevergoeding te ontvangen voor de gedupeerden.

De deelnemers betalen eenmalig honderd euro aan de claimstichting, maar zodra de NAM overgaat tot het betalen van schadevergoeding, dan dienen de deelnemers 5 tot 10 procent af staan aan De Haan Advocaten. De Haan noemt dit een “succesfee”. De deken oordeelt echter dat deze constructie in strijd is met artikel 25 van de gedragsregels, omdat de advocaat zijn beloning afhankelijk maakt van het resultaat. Via deze constructie prevaleert geld boven het klantbelang volgens de deken.

De eerste zitting voor de Raad van Discipline heeft inmiddels plaatsgevonden. Tijdens deze zitting heeft De Haan de Raad gewraakt, omdat twee van haar concurrenten als arbiters optraden: “Opeens zouden twee concurrenten moeten oordelen over de klacht tegen ons?”, aldus de partner van het kantoor. De behandeling van de zaak is aangehouden en zal spoedig worden hervat.

Zorgplicht Advocaten

Handelt uw advocaat in strijd met de gedragsregels? Of heeft u dat vermoeden? Neem dan hier contact met ons op. Zorgplicht Advocaten is gespecialiseerd in zorgplicht en (beroeps)aansprakelijkheidszaken tegen allerhande beroepsbeoefenaars, waaronder advocaten.

Zie ook vergelijkbare nieuwsberichten:

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Laat ons u helpen Laat ons u bellen

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant