Nieuws: Goedkopehypotheek.nl schendt zorgplicht, aldus het Kifid en de kantonrechter

Goedkopehypotheek.nl biedt hypotheekadvies aan. Echter, de afgelopen 1,5 jaar zijn er al 15 zaken behandeld bij het Kifid tegen Goedkopehypotheek.nl. De Autoriteit Financiële Markt liet deze maand weten Goedkopehypotheek.nl ‘in het vizier’ te hebben. De Commissie van het Kifid oordeelde daarnaast ook dat het goedkoopste advies niet altijd de best passende oplossing hoeft te zijn.

Één van de zaken gaat over de meneer X die een hypothecaire geldlening van € 190.000,- heeft afgesloten bij Hypinvest B.V. De rentevastperiode van deze lening loopt af op 14 juli 2014. Meneer X heeft vervolgens op 12 juni 2014 contact opgenomen met een adviseur van Goedkopehypotheek.nl en aangegeven dat hij zijn hypotheek wil oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Ondanks dat de adviseur heeft aangegeven dat het korte tijdsbestek geen probleem is heeft hij de hypotheek van meneer X toch te laat overgesloten. Hierdoor leidt meneer X naar eigen zeggen ruim € 30.000 schade door onder andere teveel betaalde rente en boeterente. Meneer X dient een klacht in bij het Kifid en vordert een schadevergoeding voor de geleden schade.

Het Kifid oordeelt op 9 augustus 2016 dat de adviseur van Goedkopehypotheek.nl zich niet had gedragen zoals van een redelijk bekwaam en redelijk handelend adviseur had mogen worden verwacht. Door het toerekenbare tekortschieten van de adviseur had meneer X schade geleden. De Commissie stelde deze schade vast op € 14.360,-. Goedkopehypotheek.nl gaf geen gehoor aan deze uitspraak. Dit betrof een niet-bindend advies. Meneer X heeft daarop een gerechtelijke procedure gestart bij de Rechtbank Overijssel. Door middel van deze procedure wil hij alsnog schadevergoeding eisen.

De kantonrechter van de Rechtbank Overijssel oordeelt, net als het Kifid, dat Goedkopehypotheek.nl haar zorgplicht heeft geschonden. Als verweer voerde Goedkopehypotheek.nl dat ‘alles goed leek te zijn gegaan’. Dit is volgens de rechter ‘onbegrijpelijk’. Van een deskundige had verwacht mogen worden dat hij zelf nader onderzoek naar de stand van zaken zou doen. De schadevergoeding die de kantonrechter oplegt is iets meer dan de helft van de schadevergoeding die het Kifid had vastgesteld. De kantonrechter schat de schade op € 7.500,-.

Klik hier voor een samenvatting van de uitspraak van het Kifid, en hier voor een samenvatting van de uitspraak van de kantonrechter.

Zorgplicht Advocaten

Heeft u een geschil met uw adviseur over de vraag of hij/zij de benodigde vakbekwaamheid en deskundigheid in acht heeft genomen bij de uitvoering van zijn/haar werkzaamheden? Neem dan contact met ons op.

Jip van Vlokhoven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Jip van Vlokhoven

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant