Klacht over schending zorgplicht door makelaar of taxateur?

Zorgplicht Advocaten

Zorgplicht makelaar

Als u een transactie aangaat ter zake van onroerend goed maakt u vaak gebruik van de diensten van een aan- of verkopend makelaar. U gaat af op zijn advies omtrent prijs en voorwaarden. Een makelaar stelt ook vaak contracten op. U vertrouwt op zijn kennis en kunnen.

Uw overeenkomst met de makelaar heet een overeenkomst van opdracht. De makelaar zal ten opzichte van u de zorg van een ‘goed opdrachtnemer’ in acht moeten nemen. Om te kunnen beoordelen of de makelaar zich als een goed opdrachtnemer heeft gedragen, zal moeten worden bekeken of hij heeft gehandeld zoals dat van een redelijk handelend en redelijk bekwaam makelaar in gelijke omstandigheden mocht worden verwacht. Kortom: wat had een “normale" collega makelaar gedaan in uw geval? Handelt de makelaar niet volgens deze norm, dan pleegt hij wanprestatie en kan hij schadeplichtig zijn.

Als u een transactie aangaat ter zake van onroerend goed, dan maakt u vaak gebruik van de diensten van een aan- of verkopend makelaar. U gaat af op zijn advies omtrent prijs en voorwaarden. Een makelaar stelt ook vaak contracten op. U vertrouwt op zijn kennis en kunnen. Een makelaar dient dit zo goed mogelijk te doen en dit wordt ook wel de zorgplicht van een makelaar genoemd. Naast een makelaar geldt deze zorgplicht bijvoorbeeld ook voor een accountant of financieel tussenpersoon.

Aansprakelijkheid makelaar

Uw overeenkomst met de makelaar heet een overeenkomst van opdracht. De makelaar zal ten opzichte van u de zorg van een ‘goed opdrachtnemer’ in acht moeten nemen. Om te kunnen beoordelen of de makelaar zich als een goed opdrachtnemer heeft gedragen, zal moeten worden bekeken of hij heeft gehandeld zoals dat van een redelijk handelend en redelijk bekwaam makelaar in gelijke omstandigheden mocht worden verwacht. Kortom: wat had een “normale” collega makelaar gedaan in uw geval? Handelt de makelaar niet volgens deze norm, dan pleegt hij wanprestatie en kan hij schadeplichtig zijn. In dat geval kan de makelaar aansprakelijk worden gesteld. Dit wordt ook wel de beroepsaansprakelijkheid van de makelaar genoemd.  

Contact bij klacht makelaar of taxateur?

Voelt u zich benadeeld door een fout van een makelaar? Wij bespreken graag met u de mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact op voor een oriënterend gesprek.

Nieuws

Nieuws

Blijkt uw woonoppervlakte ook kleiner te zijn dan (...)

Nieuws

De Hoge Raad doet uitspraak over bemiddelingskosten

Nieuws

Expats zijn makkelijke prooi voor louche makelaars

Nieuws

Persbericht van NVM woningmarktcijfers 3de kwartaal 2016

Uitspraken

Uitspraak

Makelaar handelt ongepast door huurder te overvallen met (...)

Uitspraak

Makelaar krijgt berisping opgelegd voor het verstrekken van (...)

Uitspraak

Makelaar schendt zorgplicht wanneer woning wordt verkocht aan (...)

Uitspraak

Taxateur berispt vanwege taxatie zonder bezichtiging

Uitspraak

Makelaar doet geen onderzoek naar rechten die op (...)

Laatste Tweets

Welkom bij Zorgplicht Advocaten!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van deze website te analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en advertenties binnen uw profiel te plaatsen. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.