Klacht over schending zorgplicht notaris? | Zorgplicht Advocaten

Zorgplicht Advocaten

Zorgplicht notaris

De notaris speelt een essentiële rol in onze samenleving. Een notaris dient vaak de belangen van meerdere partijen. Alleen al bij een complex proces als de verdeling en afwikkeling van een erfenis spelen vaak verschillende belangen een rol. Die belangen moeten allemaal door de notaris bediend te worden. Daarbij moeten de openbare registers als het Kadaster of de Kamer van Koophandel wel kloppen nadat (bijvoorbeeld) een transactie is uitgevoerd. Een foutje is zo gemaakt, terwijl de gevolgen zeer groot kunnen zijn.

De notaris speelt een essentiële rol in onze samenleving. Een notaris dient vaak de belangen van meerdere partijen. Alleen al bij een complex proces als de verdeling en afwikkeling van een erfenis spelen vaak verschillende belangen een rol. Die belangen moeten allemaal door de notaris bediend te worden. Daarbij moeten de openbare registers als het Kadaster of de Kamer van Koophandel wel kloppen nadat (bijvoorbeeld) een transactie is uitgevoerd. Een foutje is zo gemaakt, terwijl de gevolgen zeer groot kunnen zijn. Een notaris dient zijn taken natuurlijk zo goed mogelijk uit te voeren, dit wordt ook wel de zorgplicht van een notaris genoemd. Naast een notaris geldt deze zorgplicht bijvoorbeeld ook voor een accountant of makelaar.

Aansprakelijkheid notaris

De actieve zorgplicht (rechercheplicht) van de notaris strekt niet alleen uit naar klanten of betrokken, maar geldt ook jegens derden. Schending van deze zorgplicht kan leiden tot de conclusie dat de notaris wanprestatie heeft gepleegd of dat hij onrechtmatig heeft gehandeld. Het resultaat is doorgaans dat een notaris wordt veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding. Bij schending van de zorgplicht kan de notaris dus aansprakelijk worden gesteld. Dit wordt ook wel de beroepsaansprakelijkheid van de notaris genoemd.

Contact bij klacht notaris

Heeft een vraag over de rol van uw of een andere notaris, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Klik hier voor contact, of laat u terugbellen door ons. Een bericht achterlaten kan natuurlijk ook. Dan nemen wij contact met u op.

Nieuws

Nieuws

Notaris Blom is uit zijn ambt gezet

Nieuws

Notaris geschorst wegens verboden samenwerking met Nationale Notaris

Nieuws

Tuchtzaak tegen notaris van het trustkantoor BlauStein CS

Uitspraken

Uitspraak

Notaris maakt geen melding van storting van ruim (...)

Uitspraak

Notaris brengt verschillende tarieven in rekening bij overdracht (...)

Uitspraak

Notaris heeft dossier na ruim 13 jaar nog (...)

Uitspraak

Oud-notaris schendt zorgplicht, onderzoeksplicht en onafhankelijkheidsplicht, Kamer legt (...)

Uitspraak

Notaris verschaft te weinig informatie over akte, schendt (...)

Laatste Tweets