Klacht over schending zorgplicht notaris? | Zorgplicht Advocaten

Zorgplicht Advocaten

Zorgplicht notaris

De notaris speelt een essentiële rol in onze samenleving. Een notaris dient vaak de belangen van meerdere partijen. Alleen al bij een complex proces als de verdeling en afwikkeling van een erfenis spelen vaak verschillende belangen een rol. Die belangen moeten allemaal door de notaris bediend te worden. Daarbij moeten de openbare registers als het Kadaster of de Kamer van Koophandel wel kloppen nadat (bijvoorbeeld) een transactie is uitgevoerd. Een foutje is zo gemaakt, terwijl de gevolgen zeer groot kunnen zijn.

De notaris speelt een essentiële rol in onze samenleving. Een notaris dient vaak de belangen van meerdere partijen. Alleen al bij een complex proces als de verdeling en afwikkeling van een erfenis spelen vaak verschillende belangen een rol. Die belangen moeten allemaal door de notaris bediend te worden. Daarbij moeten de openbare registers als het Kadaster of de Kamer van Koophandel wel kloppen nadat (bijvoorbeeld) een transactie is uitgevoerd. Een foutje is zo gemaakt, terwijl de gevolgen zeer groot kunnen zijn. Een notaris dient zijn taken natuurlijk zo goed mogelijk uit te voeren, dit wordt ook wel de zorgplicht van een notaris genoemd. Naast een notaris geldt deze zorgplicht bijvoorbeeld ook voor een accountant of makelaar.

Aansprakelijkheid notaris

De actieve zorgplicht (rechercheplicht) van de notaris strekt niet alleen uit naar klanten of betrokken, maar geldt ook jegens derden. Schending van deze zorgplicht kan leiden tot de conclusie dat de notaris wanprestatie heeft gepleegd of dat hij onrechtmatig heeft gehandeld. Het resultaat is doorgaans dat een notaris wordt veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding. Bij schending van de zorgplicht kan de notaris dus aansprakelijk worden gesteld. Dit wordt ook wel de beroepsaansprakelijkheid van de notaris genoemd.

Contact bij klacht notaris

Heeft een vraag over de rol van uw of een andere notaris, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Klik hier voor contact, of laat u terugbellen door ons. Een bericht achterlaten kan natuurlijk ook. Dan nemen wij contact met u op.

Nieuws

Nieuws

Notaris Blom is uit zijn ambt gezet

Nieuws

Notaris geschorst wegens verboden samenwerking met Nationale Notaris

Nieuws

Tuchtzaak tegen notaris van het trustkantoor BlauStein CS

Uitspraken

Uitspraak

Notaris schendt meldplicht door aandelenoverdracht niet te melden

Uitspraak

Berisping voor notaris vanwege opstellen notariële akte zonder (...)

Uitspraak

Notaris handelt in tien gevallen in strijd met (...)

Uitspraak

Notaris schendt zorgplicht en moet vier ton terugbetalen

Uitspraak

Notaris doet geen onderzoek naar wilsbekwaamheid van 97-jarige (...)

Laatste Tweets

Welkom bij Zorgplicht Advocaten!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van deze website te analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en advertenties binnen uw profiel te plaatsen. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.