De notaris speelt een essentiële rol in onze samenleving. Een notaris dient vaak de belangen van meerdere partijen. Alleen al bij een complex proces als de verdeling en afwikkeling van een erfenis spelen vaak verschillende belangen een rol. Die belangen moeten allemaal door de notaris bediend te worden. Daarbij moeten de openbare registers als het Kadaster of de Kamer van Koophandel wel kloppen nadat (bijvoorbeeld) een transactie is uitgevoerd. Een foutje is zo gemaakt, terwijl de gevolgen zeer groot kunnen zijn. Een notaris dient zijn taken natuurlijk zo goed mogelijk uit te voeren, dit wordt ook wel de zorgplicht van een notaris genoemd. Naast een notaris geldt deze zorgplicht bijvoorbeeld ook voor een accountant of makelaar.

Aansprakelijkheid notaris

De actieve zorgplicht (rechercheplicht) van de notaris strekt niet alleen uit naar klanten of betrokken, maar geldt ook jegens derden. Schending van deze zorgplicht kan leiden tot de conclusie dat de notaris wanprestatie heeft gepleegd of dat hij onrechtmatig heeft gehandeld. Het resultaat is doorgaans dat een notaris bij een dergelijke klacht wordt veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding. Bij schending van de zorgplicht kan de notaris dus aansprakelijk worden gesteld. Dit wordt ook wel de beroepsaansprakelijkheid van de notaris genoemd.

Contact bij klacht notaris

Heeft u een klacht of vraag over de rol van uw of een andere notaris, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Klik hier voor contact, of laat u terugbellen door ons. Een bericht achterlaten kan natuurlijk ook. Dan nemen wij contact met u op.

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Laat ons u helpen Laat ons u bellen

Hoe werkt zorgplichtadvocaten?

1. Formulier invullen

2. Intakegesprek

3. Dossier opbouwen

4. Aan de slag

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant