Vorig jaar had de relatief stabiele accountancysector te maken met een volumekrimp van 1%. Met name de vraag naar adviesdiensten was afgenomen. In verband met het coronavirus waren bedrijven terughoudend ten aanzien van overnames en andere investeringen. Daarom was er minder vraag naar advieswerk.
Dit jaar wordt verwacht dat de sector een groei van 1,5% gaat doormaken. De accountants zouden extra werk hebben door de aantrekkende economie en de NOW. Dan zal de vraag naar advies weer toenemen. Ook doordat bedrijven weer meer zullen gaan investeren, zal de vraag naar financieel en/of fiscaal advies toenemen.
Meer dan 140.000 bedrijven hebben inmiddels een beroep gedaan op de NOW-regelingen. Een aantal van deze bedrijven zal een accountantsverklaring nodig hebben om de subsidie te kunnen verantwoorden.
De omzet is echter gestegen. Dit zou komen door een stijging in de tarieven van de auditpraktijk en de financiële administratie. De hoge tarieven zijn deels ter compensatie van personeelskosten in verband met een aanhoudende krappe arbeidsmarkt en de schaarste van accountants.
ING heeft aangegeven een uitdaging te zien in verdere digitalisering, onder ander op het gebied van data-analyse. Daarnaast heeft de sector ook te maken met strenge wet- en regelgeving. De meest eenvoudige processen zijn inmiddels gedigitaliseerd. Nu moet door middel van (klant)data-analyse processen worden geoptimaliseerd. Dit wordt momenteel nog vrijwel niet toegepast. De accountantsorganisaties moeten een keuze gaan maken qua strategie. Willen zij een schaalvergroting, specialisatie of samenwerkingen aangaan?
Naar verwachting zal het aantal kantoren met een vergunning voor wettelijke controles verder afnemen. Deze wettelijke controles zijn steeds minder rendabel.
Wij staan voor u klaar
- Tegen (financiële) dienstverleners
- 20+ jaar ervaring
- Eerlijk en transparant