Nieuws: Accountant beste partij om te adviseren aan de hand van financiële en niet-financiële informatie

Volgens hoogleraar Dick de Waard kan in beginsel iedere onafhankelijke partij met enige kennis van zaken een assurance geven met betrekking tot niet-financiële informatie. Toch zou de accountant de meest geschikte kandidaat zijn. Een accountant ziet namelijk verbanden tussen financiële en niet-financiële informatie en weet hoe een controle moet worden ingericht. Deze twee stromen aan informatie moeten worden gecombineerd om een deugdelijke uitspraak te doen over de toekomst van een onderneming. Zo spelen de risico’s en bedreiging een rol bij het beoordelen van de financiële informatie die voorhanden is.

Ook zouden bedrijven over het algemeen luisteren naar hetgeen hun accountant stelt. Een accountant zou daarnaast ook bijgestaan kunnen worden door iemand met een specialisatie ten aanzien van niet-financiële onderwerpen. Momenteel wordt gebruik gemaakt van een standaard ten aanzien van niet-financiële informatie. Dit moet worden gezien als een stap in de goede richting.

Sommige zaken zouden moeilijk te controleren zijn. Volgens De Waard zou dit niet voor problemen moeten zorgen zolang iedereen begripvol is. Over sommige zaken valt immers geen zekerheid te geven. Daarom dient het aanbeveling om goed met elkaar af te spreken over welke informatie je rapporteert. Hetgeen waarover wordt gerapporteerd moet controleerbaar zijn.

Klik hier voor het volledige nieuwsartikel.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Monique Ebben

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant