Nieuws: Accountant ontdekt structurele fout in aanvraag TOZO-steun: tonnen terugbetalen

Mogelijk moet Renkum tonnen aan TOZO-steun terugbetalen. De accountant van de gemeente ontdekte dat bij het aanvragen van de Tozo in alle haast een fout is gemaakt. Er is bij de aanvraag structureel vergeten om een vinkje te plaatsen. De fout moet nu worden hersteld.

In de eerste golf wilde de gemeente de lokale zelfstandigen snel ter dienst zijn. Omdat snel werd gehandeld, is in veel gevallen aangegeven of voldoende uren zijn gemaakt in 2019. De overheid heeft op die manier een controle op de uren, waardoor het onmogelijk is om te controleren of al dan niet terecht steun aan de ondernemers is uitgekeerd.

Door deze fout moet de gemeente mogelijk tonnen terugbetalen. De gemeente heeft aangegeven wel mondeling navraag te hebben gedaan naar de gewerkte uren en op papier vastgelegd. Alleen is vergeten om bij een aantal ondernemers een vinkje te plaatsen bij de vraag of er inderdaad in 2019 voldoende uren zijn gemaakt.

De fout kwam pas aan het licht toen accountant Astrium een controle uitvoerde ten aanzien van de jaarstukken over 2020. Een goedkeurende accountantsverklaring kan niet worden afgegeven als er een vinkje ontbreekt. Dit heeft tot gevolg dat er een mogelijkheid bestaat dat de steun moet worden terugbetaald.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Joost Papeveld

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant