Nieuws: Accountantscontrole schoot jarenlang ernstig tekort

Eerder was al kritiek geleverd op de manier waarop EY te werk was gegaan bij de controle van het failliete betalingsbedrijf Wirecard. Uit een onafhankelijk Duits onderzoek blijkt nu ook dat de accountantscontrole jarenlang ernstig tekortschoot.

Een speciale onderzoeker heeft de controles van EY onder de loep genomen en heeft een vernietigend oordeel geveld over de kwaliteit van het werk. Er stond zo’n 2 miljard euro op de balans die nergens te vinden was. De parlementaire commissie gaf de onderzoeker de opdracht om vast te stellen waar het is misgegaan. Daarvoor is onder andere onderzoek gedaan naar de interne stukken van EY.

De conclusies van het onderzoek zijn dat aanwijzingen van frauderisico’s niet zijn opgemerkt en dat ook geen professionele richtlijnen zijn toegepast. Er zou zijn vertrouwd op mondelinge toezeggingen die leidinggevenden hebben gedaan.

Er lopen diverse rechtszaken van aandeelhouders en schuldeisers van het bedrijf Wirecard. Ook zal de curator naar alle waarschijnlijkheid stappen gaan ondernemen. Er wordt een strafrechtelijk onderzoek gedaan naar betrokken EY-partners, die eraan zouden hebben bijgedragen dat het schandaal niet eerder aan de orde kwam.

Toch heeft de fraudezaak het Nederlandse investeringsfonds Finch Capital niet doen tegenhouden om onderdelen van Wirecard over te nemen.

Klik hier voor het volledige nieuwsartikel.

Monique Ebben

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Monique Ebben

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant