Nieuws: Accountantskantoor PwC verdachte in corruptieonderzoek

Het OM heeft het accountantskantoor als verdachte aangemerkt. Er loopt een corruptieonderzoek naar de dochterbedrijven van familiebedrijf SHV Holdings. De dochterbedrijven hebben inmiddels een schikking met het OM getroffen voor een bedrag van bijna 42 miljoen euro.

Het verwijt dat de bedrijven wordt gemaakt is dat sprake zou zijn van ambtelijke en niet-ambtelijke omkoping, valsheid in geschrift en overtreding van internationale handelssancties. Het OM zou hebben geschreven dat een accountantskantoor eveneens als verdachte is aangemerkt en dat het onderzoek naar dat kantoor nog in volle gang is.

Er wordt onderzoek gedaan naar alle mogelijke onregelmatigheden ten aanzien van de jaarrekeningen 2009 en 2010 van Econosto Mideast BV. In 2017 en 2018 zou PwC al intern een onderzoek hebben gedaan en naar aanleiding van het onderzoek zijn diverse maatregelen genomen die de interne procedures moeten verbeteren. Uit het interne onderzoek zijn geen indicaties van verwijtbaar strafrechtelijk handelen geconstateerd.

In 2018 heeft de AFM tuchtklachten tegen twee accountants van PwC ingediend vanwege een corruptiezaak van SHV. In 2020 is daarvoor een berisping opgelegd. De status daarvan is nog niet definitief.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Rob Silvertand

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant