Nieuws: Accountantssector heeft niet genoeg gedaan om zichzelf te verbeteren

Accountants zijn niet kritisch genoeg om zelf kwaliteit te verhogen, meldt het Financieele Dagblad.

Ada van der Meer is voorzitter van Monitoring Commissie Accountancy. Deze onafhankelijke commissie is in 2015 in het leven geroepen door de NBA om haar verbeterplannen te analyseren. Volgens de MCA hebben accountants een te positief zelfbeeld, de beroepsgroep heeft niet genoeg gedaan om zijn kwaliteit te verbeteren. Het toezicht op de accountancy moet daarom scherper. ‘’Zonder externe druk gaat de sector niet veranderen”, zo stelt Van der Meer.

In het rapport van de MCA is berekend dat gemiddeld een op de drie controles fouten maken. Ook wordt in het rapport gesteld dat controles die van toezichthouders een onvoldoende krijgen, wel door de interne kwaliteitstoetsing van kantoren komen.

Accountants keurden jaarrekeningen goed van bedrijven die later failliet gingen, ook bleken gecontroleerde bedrijven frauduleus. Er moet dus echt iets veranderen volgens de commissie.

Veranderingen

De commissie wil dat accountants het geld dat zij verdienen binnen hun eigen tak van het kantoor houden. Dit mag dus niet van de controleafdeling naar de adviesafdeling en andersom vloeien. Dit is volgens de commissie nodig om te voorkomen dat accountantskantoren failliet gaan. De samenleving is daarnaast te afhankelijk van de vier grote accountantskantoren. De commissie pleit er dan ook voor dat kantoren 15% van de omzet als vermogen moeten aanhouden.

De commissie geeft ook aan dat de sector belang heeft bij een onafhankelijke voorzitter van de beroepsorganisatie voor accountants, de NBA. Deze zou dan benoemd moeten worden door de minister van Financiën. Het toezicht op kantoren moet door één instantie, bij voorkeur de AFM, uitgevoerd worden en dit moet in plaats van driejaarlijks, jaarlijks gebeuren.

Ten slotte pleit de commissie voor een minimaal aantal controles door accountantskantoren. Met als doel de boekencontroleurs jaarlijks voldoende ervaring op te laten doen. Een minimum van tien controles zou hiervoor genoeg zijn.

Lees hier het hele artikel van het Financieele Dagblad.

Zorgplicht Advocaten

Heeft u vragen over de (beroeps)aansprakelijkheid van accountants? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.

Monique Ebben

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Joost Papeveld

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant