Ondanks dat de Autoriteit Financiële Markten in 2016 aanzienlijk minder boetes publiceerde voor zware vergrijpen dan in 2015 (zeven in 2016 en achttien in 2015), kregen de grootste vier kantoren fikse boetes. De boetes die werden uitgedeeld aan EY, Deloitte, KPMG en PWC liepen op tot over de zes miljoen euro. De oorzaken van de boetes waren schending van de zorgplicht en het niet in orde hebben van de controleverplichting.
AFM-woordvoerder Nicole Reijnen laat in een persbericht in de Financiële Telegraaf weten dat de AFM in 2016 voor € 7,39 miljoen aan boetes heeft uitgedeeld. Echter, het aantal boetes kan nog stijgen volgens Reijnen: “Lichtere vergrijpen maken we pas bekend als ze definitief zijn, als de hele juridische procedure is doorlopen. Het kan zijn dat we in 2017 of zelfs in 2018 nog boetes opleggen voor vergrijpen gepleegd in 2016”.
AFM streeft er naar om zo min mogelijk boetes op te leggen. Voorkomen is beter dan genezen, aldus Reijnders. Daarbij speelt ook mee dat het opleggen van boetes een langdurig en kostbare procedure is.
Klik hier voor het volledige artikel d.d. 3 januari 2017 van Reijnders in de Financiële Telegraaf.
Zorgplicht Advocaten
Heeft u een geschil met uw accountant over de vraag of hij/zij de benodigde vakbekwaamheid, zorgvuldigheid en deskundigheid in acht heeft genomen bij de uitvoering van zijn/haar werkzaamheden? Heeft uw accountant uw opdrachten niet naar behoren uitgevoerd? En heeft u als gevolg daarvan schade geleden? Neem dan contact op met een van de gespecialiseerde advocaten van Zorgplicht Advocaten.
Zie ook vergelijkbare nieuwsberichten:
Wij staan voor u klaar
- Tegen (financiële) dienstverleners
- 10+ jaar ervaring
- Eerlijk en transparant