Nieuws: Drie ton voor onderzoek naar toekomst accountancy

Op 1 januari 2019 is door de Minister van Financiën de Commissie Toekomst Accountancy (CTA) ingesteld. Deze commissie telt drie leden; hoogleraar en voormalig tweede kamerlid Annetje Ottow zal voorzitter worden. Zij kwam eerder met een onderzoek waaruit bleek dat jonge accountants een hoge werkdruk ervaren en daarom overwegen te stoppen. Elbert Dijkgraaf en Marlies de Vries zullen haar versterken. De commissie heeft een budget gekregen van drie ton. Dit geldt wordt voornamelijk besteed aan het inhuren van externe adviseurs. Zij gaan onderzoek doen naar mogelijkheden om de kwaliteit van de wettelijke controles te verbeteren.

De sector is zelf al enige tijd bezig om veranderingen te ondergaan. Dit heeft echter nog niet geleid tot aantoonbare verbeteringen. De accountant komt al langere tijd regelmatig negatief in het nieuws. Door verschillende boekhoudaffaires en financiële schandalen heeft de accountancy een slecht imago opgebouwd. Ook als de accountants zelf niet direct wordt genoemd ligt hun positie onder vuur. Zo heeft ING jarenlang onder toeziend oog van EY een ontoereikend beleid gevoerd om witwassen te voorkomen. Ook in het buitenland worden accountants als veroorzakers van verschillende schandalen gezien. Zo worden vier accountantskantoren genoemd vanwege het faillissement van het Britse bouwconcern Carillion.

Scheiding van taken

Een van de maatregelen die onderzocht wordt is het scheiden van taken. Nu zijn de taken van controle en advies nog vaak onder één dak te vinden. Op dit model bestaat veel kritiek. Daarnaast gaat de commissie onderzoeken of het juridisch haalbaar is om in te grijpen in het partnermodel.
Het doel van de CTA is om “onderzoek te doen naar en te adviseren over de vraag hoe de kwaliteit van wettelijke controles duurzaam verbeterd kan worden, welke beleids- of wetswijzigingen daarvoor wenselijk zijn en of die wijzigingen juridisch haalbaar zijn”.

Online loket geopend

Om inbreng te krijgen voor het onderzoek heeft de CTA een online loket geopend. Via dit loket kan informatie worden aangeboden aan de commissie. Dit kan zowel openbaar als vertrouwelijk. De stukken, die tot 22 april 2019 kunnen worden aangeleverd, worden door de commissie beoordeeld. Halverwege 2019 zal de CTA een eerste analyse en haar bevinding publiceren. Daarop volgt een openbare consultatie. Belanghebbende worden dat in de gelegenheid gesteld om te reageren op de bevindingen van de commissie.

Klik hier voor het volledige nieuwsbericht van het Financiële Dagblad.

Zorgplicht Advocaten

Heeft u een geschil met uw accountant over de vraag of hij/zij de benodigde vakbekwaamheid, zorgvuldigheid en deskundigheid in acht heeft genomen bij de uitvoering van zijn/haar werkzaamheden? Heeft uw accountant uw opdrachten niet naar behoren uitgevoerd? En heeft u als gevolg daarvan schade geleden? Neem dan hier contact op met een van de gespecialiseerde advocaten van Zorgplicht Advocaten.

Zie vergelijkbare nieuwsberichten:

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Jip van Vlokhoven

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant