Nieuws: Frauduleuze boekhouder krijgt taakstraf voor oplichting

Een Leidse 73-jarige boekhouder is onlangs veroordeeld tot een werkstraf voor de duur van 240 uur. De boekhouder zou zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting en zo vier ton buit hebben gemaakt.

De boekhouder was werkzaam voor een ondernemer die betrokken was bij bouwwerkzaamheden van een hotel. De boekhouder heeft vanaf 2008 tot en met 2013 de boekhouding van de ondernemer verzorgd. Er zouden betalingen zijn opgemaakt, die op de eigen rekening van de boekhouder terecht kwamen. Tijdens de behandeling van de zaak werd de aanklacht aangepast. De klacht zag eerst op verduistering, maar werd gewijzigd naar oplichting.

De boekhouder bleef op de zittingen ontkennen. De boekhouder heeft aangevoerd dat hij bedragen voorschoot die later werden teruggestort. Het zou gaan om duizenden euro’s. Daarnaast heeft de boekhouder aangevoerd dat hij geen vergoeding zou krijgen voor zijn werkzaamheden. De rechters geloofde de boekhouder daarin niet.

Het OM eiste onlangs een werkstraf van maximaal 240 uur. Volgens zowel de rechter als het OM gaat het om een milde eis; het gaat om een oude zaak. Voor oplichtingszaken van deze omvang worden normaal forse celstraffen opgelegd. De boekhouder moet het oplichtingsbedrag van 393.000 euro terugbetalen aan de Staat. Het is de vraag of dit ook echt zal gebeuren. Eerder heeft de boekhouder namelijk tijdens de zitting aangevoerd dat hij zou leven van de AOW en een mager horecapensioen, en zodoende nauwelijks geld had om te eten.

Hier kunt u het nieuwsbericht van Accountancy Vanmorgen lezen.

Monique Ebben

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Monique Ebben

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant