Nieuws: Geldboete voor het niet aanmelden van ongebruikelijke transacties door administratiekantoor

Een administratiekantoor uit Rijswijk heeft een boete van 14.000 euro opgelegd gekregen omdat het heeft verzuimd meerdere ongebruikelijke transacties van klanten aan te melden bij het FIU, zo meldt Accountancy Vanmorgen.

Ongebruikelijke transacties door afwijkende bedrijfsuitoefening

De klant van het administratiekantoor had drie facturen van verbouwingen van woningen in de administratie, terwijl de klant stond ingeschreven bij de KvK als een bedrijf dat in handel van textiel, kleding, schoeisel en lederwaren bemiddelde, organisatieadvies gaf en gericht was op niet-gespecialiseerde groothandel in consumentenartikelen. Volgens het OM was er hierdoor sprake van ongebruikelijke transacties, waarvan melding gemaakt moest worden door het verdachte administratiekantoor. Op het moment van de transacties waren er volgens de verdachte geen bijzonderheden opgemerkt. Het kantoor stelt dat het geen opsporingsinstantie is en dus zonder bijzonderheden niet hoeft uit te zoeken of de transacties met witwassen en/of het financieren van terrorisme te maken hebben. Hierdoor is er volgens de verdachte onvoldoende bewijs en kan het ten laste gelegde niet worden bewezen. Het kantoor vraagt dan ook om vrijspraak.

Uitspraak rechtbank rond de ongebruikelijke transacties

Over de transacties stelt de rechtbank dat zij niet overeenkwamen met het doel van de onderneming. De verdachte kende het doel van de onderneming en had de afwijking in transacties dus moeten ontdekken. Hierdoor is de rechtbank van oordeel dat aan twee subjectieve indicatoren van de indicatorenlijst is voldaan:

  • Cliënt is betrokken bij transacties die ongebruikelijk zijn doordat deze niet passen in de normale bedrijfsuitoefening van de cliënten, terwijl daarvoor geen voor de instelling acceptabele verklaring kan worden gegeven.
  • Er is een onverklaarbare discrepantie tussen geld en goederenstroom.

De combinatie van die indicatoren zorgen ervoor dat de verdachte melding van ongebruikelijke transacties had moeten maken bij de FIU. De rechtbank komt tot dezelfde conclusies bij enkele transacties tussen het kantoor en twee andere bedrijven. Het kantoor krijgt door dit alles een boete van 14.000 euro opgelegd.

Lees hier het hele artikel.

Lees hier de uitspraak van de rechtbank.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Rob Silvertand

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant