Nieuws: Kamervragen over kosten van derden- en accountantsverklaringen

Op initiatief van de VVD zijn aan minister Koolmees vragen gesteld ten aanzien van de kosten van derden- en accountantsverklaringen die gemaakt worden in het kader van de NOW-regeling. In de vragen komt aan de orde of onderzoek kan worden ingesteld naar de administratieve en financiële lasten en de mogelijkheid om de lasten te verlagen. Een verlaging zou kunnen worden gerealiseerd door het sterk vereenvoudigen van de benodigde verklaringen of het samenvoegen van verklaringen.

Gebleken is dat ondernemers met meerdere bedrijven te maken hebben met hogere kosten aan de accountantscontrole dan dat de NOW-steun hen oplevert. Een aantal accountants heeft aangegeven de kosten te hoog te vinden. Zo stelt PwC dat de kosten niet in verhouding staan tot het risico. Er wordt een andere systematiek voorgesteld. Het voorstel gaat erom dat steunaanvragen met een bedrag tot € 100.000 een derdenverklaring vereisen en bij grotere bedragen een accountantsverklaring moet worden afgegeven.

De minister moet aangeven of hij de signalen herkent en hoe hij tegenover de kwestie staat. Ook zou het steeds lastiger zijn om binnen bepaalde tijd een accountant te vinden die het werk kan verrichten. Naast de NOW-verklaringen moeten ook de jaarstukken worden opgeleverd. De vraag ziet er ook op of de signalen kunnen worden meegenomen bij het vaststellen van regelgeving.

Klik hier voor het volledige nieuwsartikel.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Rob Silvertand

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant