Nieuws: Kosten voor accountant soms hoger dan ontvangst NOW-subsidie

Ondernemers maken soms meer kosten voor de accountantscontroles dan het bedrag dat zij ontvangen aan coronasteun. Bedrijven hebben te maken met onverwacht hoge kosten bij de aanvraag van overheidssteun.

Bedrijven hebben een accountantsverklaring nodig als een bepaalde holding minder dan 20% van de omzet verliest. Er kan door bedrijven worden gefraudeerd door met kosten en omzet te schuiven tussen werkmaatschappijen.

Sociale zaken heeft aangegeven dat het om 550 bedrijven gaat die NOW hebben aangevraagd, en daardoor een accountant moeten inschakelen om een verklaring te laten opstellen. In een derde van de gevallen is een gecontroleerde aanvraag inmiddels ingediend. Accountants rekenen al snel een bedrag van 5.000 euro voor een controle en een verklaring.

Volgens bedrijven zijn de hoge kosten moeilijk uit te leggen in vergelijking met het bedrag dat zij aan overheidssteun ontvangen. Accountants geven aan dat er ook veel tijd is gemoeid met een controle, maar geven aan dat zij de kosten ook te hoog vinden.

Een derdenverklaring van een belastingkantoor is vele malen goedkoper. De NOAB heeft dan ook voorgesteld om bij steunaanvragen tot 100.000 euro een derdenverklaring te eisen, en in de andere gevallen een accountantsverklaring te vragen. Minister Koolmees heeft in januari laten weten dat er niet op de verzoeken zal worden ingegaan met betrekking tot het vereenvoudigen van de controles en de kosten.

Klik hier voor het volledige nieuwsartikel.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Rob Silvertand

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant