Van het aantal gemelde transacties is een hoog aantal verdacht verklaard. Toch werden er in 2020 minder ongebruikelijke transacties gemeld. Dit blijkt uit een rapport dat minister Grapperhaus naar de Tweede Kamer heef gestuurd. De toename in het aantal verdachte transacties wordt gezien als signaal dat er meer inzicht is gekomen in criminele geldstromen.
Uit het rapport blijkt onder meer dat er een stijging is in het aantal meldingen van ongebruikelijke transacties door meldingsplichtige instellingen. Zo zijn er 722.247 ongebruikelijke transacties gemeld door 1.914 verschillende instellingen. In 2019 waren er 541.236 meldingen.
In 2020 werden van het totaal aantal meldingen 103.947 transacties als verdacht aangemerkt. In 2019 was het aantal verdachte transacties nog 39.544. Deze stijging zou te maken hebben met investeringen in capaciteit en de versterking van de effectiviteit en efficiëntie door middel van verbeteringen in technologie, kennis en expertise bij FIU-Nederland.
De verdacht verklaarde transacties vertegenwoordigen een totale waarde van 15 miljard euro. Dit is een stijging in vergelijking met voorgaande jaren. Het toezicht op criminele geldstromen blijkt verder te zijn toegenomen. Een groot deel van de verdachte transacties hebben betrekking op grensoverschrijdende geldstromen. Transacties met een relatief lagere waarde kunnen een belangrijke aanwijzing zijn voor complexe witwasconstructies en criminele (bedrijfs)structuren. Deze aanwijzingen kunnen worden gebruikt voor het opstarten van een strafrechtelijk onderzoek of kan dienen als bewijs in een strafzaak.
Accountants hebben in 2020 minder ongebruikelijke transacties gemeld dan in 2019. Het aantal transacties die verdacht werden verklaard, steeg wel.
Wij staan voor u klaar
- Tegen (financiële) dienstverleners
- 20+ jaar ervaring
- Eerlijk en transparant