Nieuws: NN ligt in de clinch met Rabobank als gevolg van grove fouten accountant

Meer dan vijf jaar geleden ging Nijhof Groep Accountants en Belastingadviseurs uit Deventer failliet. Oorzaak van het faillissement waren grove fouten van een van haar accountants.

De Eurocommerce groep ging in 2013 failliet. Nijhof was de accountant van deze organisatie. Omdat er bij de Eurocommerce groep niet genoeg te halen viel richtten de schuldeisers, onder wie Rabobank, hun peilen op Nijhof. Als gevolg van het onderzoek dat daarop volgde werd een tuchtklacht ingediend: de accountant van Nijhof werd doorgehaald. Hij had grove fouten gemaakt bij het controleren van de jaarrekeningen. Hierdoor lag schadevergoeding op de weg. De rechtbank concludeerde dat de banken zonder de fouten van de accountant van Nijhof nooit nieuwe financieringen zouden hebben verstrekt aan de Eurocommerce groep.

Volgens NN, de verzekeraar van Nijhof, betekende de tuchtklacht niet automatisch dat de accountant ook civielrechtelijk aansprakelijk was. De rechtbank zag dit anders: er mag weldegelijk betekenis worden toegekend aan het oordeel van de Accountantskamer. Ook de zorgplicht reikt volgens de rechtbank verder dan de belangen van de opdrachtgever, de accountant kan namelijk ook aansprakelijk zijn jegens derden.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

Zorgplicht Advocaten

Heeft u als klant, stakeholder of derde een klacht of schade geleden als gevolg van een fout van een accountant, neem dan contact met ons op voor vrijblijvend gesprek. De advocaten van Zorgplicht Advocaten hebben jarenlange ervaring met het adviseren over de zorgplicht van een accountant of boekhouder. Tevens hebben onze advocaten ervaring met het voeren van een klachtprocedure bij de Accountantskamer of het voeren van een procedure bij de civiele rechter.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Joost Papeveld

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant