Wanneer een advocaat, accountant of financieel adviseur een beroepsfout maakt, kan dat grote gevolgen hebben. In een recente zaak stelde een cliënt zijn advocaat aansprakelijk voor het verkeerd afhandelen van een opdracht. Volgens het gerechtshof was de vordering echter verjaard: de cliënt had te lang gewacht met het instellen van zijn schadeclaim. Deze uitspraak benadrukt hoe belangrijk het is om tijdig op te treden bij schade door een beroepsfout.

Dit soort situaties komen helaas vaker voor. Een fout van een adviseur kan niet alleen financiële schade veroorzaken, maar ook juridische complicaties opleveren. In deze blog leest u wat uw rechten zijn als u te maken krijgt met een beroepsfout, hoe u deze herkent, en wat u kunt doen om uw schade te verhalen.


Wat ging er mis in deze zaak?

De zaak draaide om een advocaat die in 2012 namens zijn cliënt een brief had gestuurd waarin stond dat een koopovereenkomst was vervallen. Hierdoor verloor de cliënt het recht om betaling van de koopsom en een boetebedrag af te dwingen. Pas in 2019 stelde de cliënt de advocaat aansprakelijk. Volgens hem was de brief in strijd met de opdracht en leidde dit tot schade. De rechter oordeelde echter dat de vordering verjaard was, omdat de cliënt al in 2012 wist (of had kunnen weten) dat de advocaat een beroepsfout had gemaakt.

Een beroepsfout is een fout die een professional maakt in de uitvoering van zijn werk, waarbij schade ontstaat. In dit geval ging het om onjuist juridisch handelen, met als gevolg verlies van aanspraak op betaling. Omdat de cliënt niet tijdig actie ondernam, verviel zijn recht op schadevergoeding.


Wat vond de rechter?

Het gerechtshof legde uit dat voor het vaststellen van verjaring het moment bepalend is waarop de benadeelde in staat is om een rechtsvordering in te stellen. In dit geval had de cliënt in 2012 al voldoende informatie om de fout te herkennen. Dat hij pas jaren later actie ondernam, was te laat. De wettelijke verjaringstermijn bij schade door een beroepsfout bedraagt vijf jaar vanaf het moment dat u weet (of redelijkerwijs kon weten) dat er schade is ontstaan.

De rechter benadrukte dat het niet nodig is om zeker te weten dat er sprake is van juridische aansprakelijkheid. Zodra u weet dat er iets fout is gegaan en u schade heeft, begint de klok te tikken. Dit betekent dat ook ondernemers en particulieren zonder juridische achtergrond alert moeten zijn. Bij twijfel is het dus cruciaal om snel juridisch advies in te winnen.


Wanneer is een adviseur aansprakelijk voor een beroepsfout?

Iedere professional, of het nu een notaris, accountant, makelaar of adviseur is, heeft een zorgplicht. Die zorgplicht houdt in dat hij of zij het werk moet uitvoeren zoals van een redelijk bekwaam vakgenoot mag worden verwacht. Wordt daarvan afgeweken en ontstaat er schade, dan kan er sprake zijn van beroepsaansprakelijkheid.

Voorbeelden van beroepsfouten zijn:

  • Een boekhouder die btw-aangiftes te laat indient waardoor boetes volgen;
  • Een financieel adviseur die een verkeerd beleggingsproduct aanraadt;
  • Een notaris die een fout maakt in een leveringsakte waardoor een eigendomsoverdracht niet rechtsgeldig is.

Een beroepsfout leidt meestal tot zogeheten zuivere vermogensschade – dat is financiële schade zonder dat er sprake is van letsel of schade aan spullen. Juist deze schade is gedekt door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Voor materiële schade geldt de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB).


Wat betekent dit voor u als ondernemer of particulier?

Heeft u schade geleden door een fout van een dienstverlener, dan is het belangrijk om snel te handelen. De termijn waarbinnen u actie moet ondernemen is beperkt, en het risico bestaat dat uw vordering verjaart als u te lang wacht. Veel mensen denken pas na jaren: “Had die notaris dat eigenlijk wel goed gedaan?” – maar dan is het vaak al te laat.

Daarom is het belangrijk om bij twijfel direct advies in te winnen. Een jurist kan inschatten of sprake is van een beroepsfout, of er schade is ontstaan, en of de vordering nog niet is verjaard. Daarnaast is het goed om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen: documenten, e-mails, contracten en communicatie over het advies of de fout.

Ook wanneer u niet zeker weet of iets een beroepsfout is, loont het om uw situatie te laten beoordelen. Een ervaren advocaat kan beoordelen of uw adviseur heeft gehandeld zoals van een redelijk vakbekwaam professional mocht worden verwacht.


Wat kunt u doen bij een beroepsfout van uw adviseur?

Als u vermoedt dat u schade heeft geleden door een fout van uw adviseur, kunt u de volgende stappen ondernemen:

  • Leg het probleem vast. Verzamel alle relevante documenten en leg schriftelijk vast wat er is gebeurd en welke schade u heeft geleden.
  • Bespreek het met de adviseur. Soms is het mogelijk om de fout te herstellen of tot een oplossing te komen zonder juridische procedure.
  • Stel de adviseur aansprakelijk. Doe dit altijd schriftelijk. Dit is noodzakelijk om uw rechten te behouden, ook als u later naar de rechter wilt stappen.
  • Win juridisch advies in. Een advocaat kan u helpen om uw schade te onderbouwen en uw kansen in te schatten.
  • Dien een claim in. Als u er niet uitkomt, kunt u een gerechtelijke procedure starten om de schade te verhalen. Veel beroepsgroepen zijn verzekerd, waardoor er een realistische kans is op schadevergoeding.

Bij ernstige beroepsfouten kan ook sprake zijn van tuchtrechtelijke stappen, zeker bij bijvoorbeeld notarissen of accountants. Maar die procedures staan los van uw recht op schadevergoeding.


Herkenbare voorbeelden uit de praktijk

Een makelaar die nalaat om te melden dat er asbest in een woning zit. Een accountant die een jaarrekening opstelt zonder alle schulden te vermelden. Een notaris die verzuimt een verdeling te regelen na een echtscheiding. In al deze gevallen kan sprake zijn van een beroepsfout – met grote financiële gevolgen.

Juist omdat deze fouten soms pas jaren later aan het licht komen, is het extra belangrijk om uw rechten tijdig te laten beoordelen. In onze praktijk zien wij regelmatig dat cliënten te laat zijn met het stellen van hun vordering. Dat is zonde, want daardoor vervalt de mogelijkheid op schadevergoeding, ook al was de fout evident.


Conclusie: laat een beroepsfout niet onbehandeld

Een beroepsfout kan u duur komen te staan. Of het nu gaat om een advocaat die een termijn laat verlopen, een boekhouder die een aangifte vergeet, of een notaris die een fout maakt in een akte – in al deze gevallen geldt dat u als benadeelde partij recht heeft op schadevergoeding. Maar alleen als u op tijd in actie komt.

Zorgplicht Advocaten is gespecialiseerd in het verhalen van schade door beroepsfouten van notarissen, boekhouders, makelaars en andere adviseurs. Wij procederen regelmatig namens ondernemers en particulieren die slachtoffer zijn geworden van professioneel falen.

Heeft u schade geleden door een fout van uw financieel adviseur, notaris of accountant? Neem dan contact met ons op. Wij beoordelen uw zaak en helpen u met het verhalen van uw schade.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 20+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Jamiro van de Wiel

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 20+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant