Nieuws: Sekswerkbranche drijft verder ondergronds

In het voorjaar ontstond een grote drukte bij een Amsterdams administratiekantoor. Vele Zzp’ers wilde coronasteun aanvragen. Het kantoor in Amsterdam merkt dat de aard van de klanten fors is veranderd: het betreft honderden sekswerkers. Door de coronacrisis is de hele branche hard geraakt. Een medewerker van het kantoor valt het op dat velen niet eens het minimumloon verdienen.

Op papier is de sekswerkbranche een normale sector. Het is de branche niet gelukt om volledig bovengronds te opereren, ondanks de branche 20 jaar geleden is gelegaliseerd. Tijdens de coronacrisis blijkt de branche echter allesbehalve normaal te zijn. Duizenden zijn brodeloos geraakt en zijn verstoken van overheidssteun. Dit is ongeveer een derde van het geheel. Dit komt omdat zij werken via een zelfstandigheidsconstructie waardoor geen recht bestaat op steunmaatregelen.

Er kan niet worden gesproken van een vrijeberoepsuitoefening. Gemeenten wordt het verwijt gemaakt dat zij de sector ontmoedigen door te snijden in het aantal werkplekken voor de zelfstandige sekswerkers. Zo heeft Richard Steunebrink Gemeente Alkmaar reeds voor de rechter gesleept. Hij stelt dat de gemeente probeert om van de sekswerkers af te komen. Het gevolg is kenbaar: het legale deel van de sector krimpt. Twintig jaar geleden waren er 1300 bedrijven in de sector, die goed werden gecontroleerd. Vandaag de dag zijn dit er 300. Een deel van het werk vindt buiten de vergunde werkplekken plaats.

Door gebrek aan transparantie weet niemand hoe het er echt in de sector aan toe gaat. Het aantal werkende wordt geschat op 15.000-30.000. Ook is er geen zicht in het aantal bedrijven. Slechts een deel staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De ondernemer is daarnaast niet verplicht om het bedrijf nader te omschrijven. Zij staan geregistreerd als ‘overige dienstverlener’.

Ook met betrekking tot de omzet bestaan grote vraagtekens, zowel bij administratiekantoren als de Belastingdienst. Het vermoeden is dat driekwart van het sekswerk zich ondergronds afspeelt, waardoor honderden miljoenen belastingafdracht wordt misgelopen. Op deze manier wordt de sector geassocieerd met zwart geld, uitbuiting en onveiligheid.

Een Creditcardmaatschappij verbrak eerder al de bankrelatie met sekswerkbedrijven op de Amsterdamse Wallen. Ook banken hebben sekswerkers als klant geweigerd. Ook accountants proberen enige afstand te bewaren. Uit een peiling is gebleken dat de inzet van accountants in de sector nihil was. Vaak wordt de sector uitgesloten als klant. Er wordt vermeld dat het kantoor daar niet de juiste expertise voor bezit.

De bedrijven die door de crisis zijn gesloten zullen niet meer opengaan. Naar verwachting vinden de werkzaamheden verder plaats buiten het zicht van instanties en autoriteiten, zoals vanuit huis of hotels. Dit gaat tegen de bedoeling in dat sekswerk legaal, controleerbaar en veilig moet zijn.

Klik hier voor het volledige nieuwsartikel.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Jip van Vlokhoven

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant