Nieuws: Testamenten nu ook te koop bij drogisterijketen

De notarisorganisatie KNB is niet blij met het aanbod van testamenten die bij de Kruidvat kunnen worden aangeschaft. Akten opstellen is een dienstverlening en moet niet worden gezien als een papier- of letterleverancier, dat je naast de shampoo in je winkelmandje legt. Daarnaast zijn de akten lang niet voor iedereen geschikt. Een akte is meer dan een verwerking van een digitale vragenlijst en antwoorden. Daarbij is het niet aannemelijk dat iedere dienst hetzelfde is.

In een akte worden de persoonlijke wensen van de klant vastgelegd. Het traject naar de vastlegging kost geld, waarvoor de klant bij de notaris moet betalen. Indien er meer mensen zijn, kost dit meer tijd en advies, waardoor je meer betaald. De notaris heeft daarnaast ook de minimale plicht om voor te lichten.

Via de website van de drogisterij is een voucher te bestellen voor standaard testamenten, levenstestamenten en samenlevingscontracten. Deze worden door juridisch dienstverlener Ligo opgesteld. De kosten voor een dergelijk document liggen tussen de 199 en 249 euro.

Ligo is een juridische dienstverlener die sinds 2015 actief is. Het doel van de drogisterij is de drempel lager leggen. Men moet eerder geneigd zijn om een notariële akte op te laten stellen. Niet iedereen is het hiermee eens. De drempel bij de notaris zou namelijk al laag liggen.

Een conceptakte wordt door middel van antwoorden door een software opgesteld. Vervolgens controleert een notaris de akte. Ook wordt gesteld dat de akte bij de drogisterij niet voor iedere situatie geschikt is. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld wanneer je geen Nederlands spreekt, xfkinderen wilt onterven, een onderneming hebt of een samengesteld gezin. Dan moet de persoon in kwestie toch aankloppen bij de notaris.

Het gaat om een tijdelijke actie. Tot eind november 2020 kunnen vouchers worden gekocht, die in 2020 moeten worden verzilverd. De KNB heeft aangegeven de werkwijze van de notarissen en hun akten, kritisch in het oog te houden.

Klik hier voor het nieuwsartikel.

Jip van Vlokhoven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Joost Papeveld

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant