Nieuws: Zorgplicht adviserend accountant en crowdfundplatform

Er loopt een zaak tussen kledingbedrijf Wi-Care, Collin Crowdfund en het Betuwse accountantskantoor AT&C. De accountant en het crowdfunding hoopte een ander resultaat te bereiken met de ondernemersfinanciering via crowdfunding dan werkelijk het geval bleek.

Normaal gesproken zijn de bedragen rondom crowdfunding dusdanig laag, dat geen rechtszaak wordt gestart als het een keer mis gaat. In dit geval ging het mis en werd wel een zaak gestart. De accountant en het crowdfundplatform zouden flink te fout in zijn gegaan bij advies over een financiering.

Omdat de zaken goed verliepen in 2015, besloot zij uit te breiden naar Duitsland. De accountant zou alle financiën regelen. De accountant had aangegeven een explosieve groei te verwachten wegens de uitbreiding. Het bedrijf zou van plan zijn geweest om 150.000 euro te lenen maar er werd door Collin Crowdfund geadviseerd een bedrag van 400.000 op te halen. De ondernemer twijfelde, maar besloot akkoord te gaan. Hij stelt zichzelf in als borg voor de lening. De lening kent een looptijd van 5 jaar tegen een rente van 7%.

Het hele plan liep nogal anders uit. Er werden in Duitsland een fors aantal minder kledingstukken verkocht. Per maand moet er ruim 9.000 euro aan crowdfunders worden overgemaakt en zijn er kosten voor de accountant. Collin Crowdfund ontvangt 9.000 euro aan afsluitprovisie en een maandelijkse fee van 200 euro.

Er wordt besloten de plannen in Duitsland op een kiertje te zetten en te focussen op het bedrijf in Nederland. De rechter moet zich nu uitlaten over de vraag waar de verantwoordelijkheid ligt bij een dergelijke crowdfunding. Het duurt zeker 12 weken voordat er een uitspraak wordt gedaan over de aansprakelijkheid.

Klik hier voor het volledige artikel.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Rob Silvertand

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant