Uitspraak: Accountant adviseert klant om onjuiste btw-aangifte te doen en wordt berispt

Een accountant-administratieconsulent heeft een accountantskantoor. Eén van de medewerkers van het accountantskantoor richt zijn eigen administratiekantoor op met hulp van de accountant-administratieconsulent. Het administratiekantoor zit in hetzelfde pand als het accountantskantoor. De medewerker voert de werkzaamheden voor het administratiekantoor grotendeels in zijn eigen tijd uit, maar hij is tijdens zijn werk voor het accountantskantoor ook bereikbaar voor klanten van het administratiekantoor.

Accountant schiet de oprichtingskosten van drie vennootschappen van ruim € 1.300,- voor

In 2015 willen twee ondernemers in overleg met een adviseur een groothandel in LED-verlichting opzetten. De accountant kan de gevraagde diensten niet verlenen en verwijst de ondernemers daarom naar het administratiekantoor. De eigenaar van het administratiekantoor richt een investerings-bv op. Het administratiekantoor heeft nog geen eigen bankrekening, daarom schiet de accountant de oprichtingskosten van de drie vennootschappen ad € 1.361,25 voor. De investerings-bv betaalde de kosten snel terug.

De accountant heeft de ondernemers in augustus 2015 nog een mail gestuurd. Daarin deelt hij aan de ondernemers mede dat de afdracht BTW van het tweede kwartaal 2015 is berekend op € 8.741,-. Er was echter geen saldo op de bank omdat er al uitkeringen naar personen waren gedaan. De accountant zegt daarom dat hij heeft besloten om de aangifte op € 141,- te zetten. Er dient daarom enkel nog op korte termijn een correctie van € 8.600,- verstuurd te worden en € 141,- betaald te worden. Door deze foutieve aangifte krijgen de ondernemers uiteindelijk een probleem met de Belastingdienst. De ondernemers dienen daarom een klacht in bij de Accountantskamer.

Accountant stelt dat hij geen enkele bemoeienis heeft gehad met de btw-aangifte

Volgens de ondernemers omzeilt de accountant de wet, gebruikt hij zijn eigen personeel als ‘zetbaas’ in een bv met winstbejag en macht als doel, is de accountant niet betrouwbaar en heeft hij foutieve BTW aangiften ingediend. De Accountantskamer acht de klacht gegrond en legt de accountant de maatregel van berisping op. De accountant gaat vervolgens in hoger beroep. Hij stelt dat de ondernemers de klacht over de BTW aangiften niet hadden mogen indienen, omdat zij op dat moment geen bestuurders meer waren van de investerings-bv. Daarnaast stelt de accountant dat hij geen enkele bemoeienis heeft gehad met de btw-aangifte over het tweede kwartaal van 2015. Ook vindt de accountant de maatregel te zwaar.

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven begint haar overwegingen met de opmerking dat volgens vaste rechtspraak van het College iedereen een klacht in kan dienen. Daarbij maakt het niet uit of de klager een persoonlijk belang heeft bij de klacht. De accountant stelt ter zitting dat de eigenaar van het administratiekantoor het probleem van de btw-aangifte heeft voorgelegd en dat hij verder geen enkele bemoeienis heeft gehad bij deze aangifte. De eerder genoemde e-mail zou de accountant enkel hebben verstuurd om de eigenaar van het administratiekantoor te beschermen. Dit acht het College ongeloofwaardig. Juist nu de accountant daarnaast stelt dat hij wél heeft aangestuurd op herstel binnen de eerstvolgende termijn. Het College vindt, net als de Accountantskamer, dat de accountant in strijd heeft gehandeld met het integriteitsbeginsel, het vakbekwaamheidsbeginsel en zorgvuldigheidsbeginsel.

Het College stelt dat in strijd handelen met het integriteitsbeginsel een accountant zwaar wordt aangerekend. Er is daarnaast al eerder een maatregel aan de accountant opgelegd. Het College acht daarom de door de accountantskamer opgelegde maatregel van berisping passend en geboden.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Zorgplicht Advocaten

Heeft u een geschil met uw accountant over de vraag of hij/zij de benodigde vakbekwaamheid, zorgvuldigheid en deskundigheid in acht heeft genomen bij de uitvoering van zijn/haar werkzaamheden? Heeft uw accountant uw opdrachten niet naar behoren uitgevoerd? En heeft u als gevolg daarvan schade geleden? Neem dan contact op met een van de gespecialiseerde advocaten van Zorgplicht Advocaten.

Zie ook vergelijkbare uitspraken:

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Joost Papeveld

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant