Uitspraak: Accountant geeft jaarrekening onterecht groen licht

In deze zaak wordt een accountant belast met de controle van een jaarrekening van een kantoor. Na goedkeuring bleken er risico’s op fraude. De toezichthouder klaagt over het karige onderzoek van de accountant.

Achtergrond van de zaak

Een accountant was verantwoordelijk voor de controle van de jaarrekening van een accountantskantoor van het jaar 2020. Op 25 juni 2021 werd de jaarrekening goedgekeurd door de accountant. In augustus kwam de accountant erachter dat er mogelijk sprake is geweest van boekhoudfraude door het bestuur van het kantoor. Als gevolg trok hij de goedkeuring in en werd er onderzoek gedaan naar de jaarrekening. De klacht heeft betrekking tot de post ‘onderhanden diensten’.

Dit betekent dat er nog werkzaamheden zijn die bezig zijn en dus nog niet zijn afgerond en gefactureerd. Volgens de toezichthouder, tevens de klager, gaf aan dat de accountant onvoldoende zorgvuldig te werk is gegaan in zijn onderzoek. Hij zou onvoldoende informatie over de betreffende post hebben verzameld en hiermee geen goed oordeel hebben kunnen geven over de juistheid van de post. De toezichthouder verwijt de accountant dat hij slechte evaluatie heeft geleverd over de post, te weinig informatie heeft verzameld en onvoldoende controle-informatie heeft verkregen.

De beoordeling

Klachtonderdeel a: er is een gebrek aan evaluatie

De informatie die de accountant ontving toen hij te werk ging, bleef beperkt zonder inzicht op projectniveau. De toezichthouder stelt dat dit gebrek aan inzicht onvoldoende is geëvalueerd, wat belangrijk was gezien het frauderisico na verschuivingen van kapitaal tussen projecten. Ook heeft de accountant niet nader onderzoek verricht naar de mogelijkheid tot inzicht op projectniveau. De risico kwalificatie zou ook gebagatelliseerd zijn. De accountantskamer neemt deze argumentatie van de toezichthouder over en stelt dat de accountant de fundamentele beginselen van vakbekwaamheid en zorgvuldigheid onvoldoende goed heeft uitgevoerd.

Klachtonderdeel b: onvoldoende controle-informatie

De accountant heeft onvoldoende controle-informatie verzameld over de gegevens van de opbrengsten en kosten. De toezichthouder verwijt het de accountant dat deze niet heeft gekeken naar of de projectkosten juist zijn toegewezen, of de tarieven klopten en of facturen overeenkwamen met de afspraken. De accountantskamer concludeert ook hier dat de accountant zijn vakbekwaamheid en zorgvuldigheid nagelaten heeft.

Klachtonderdeel c: onvoldoende controle-informatie bij correcties op posten

De accountant heeft projecten gecontroleerd door facturen en uren te vergelijken, maar niet of de diensten daadwerkelijk zijn geleverd, of het bedrag correct onderhandeld is en of de bedragen kloppen. Tegenstrijdige informatie over urenregistratie werd niet gecontroleerd. Wat betreft softwarekosten en verkoopfacturen heeft de accountant controles gedaan zonder de originele documenten te verifiëren. Hij heeft ook nagelaten vast te stellen of de correcties en kosten correct zijn opgenomen.

De accountantskamer oordeelt dat de accountant onvoldoende zorgvuldig heeft gehandeld en verklaart de klacht van de toezichthouder gegrond. De accountant wordt voor een maand doorgehaald en mag zijn beroep dan ook niet uitoefenen.

Zorgplicht advocaten

Accountants dienen te voldoen aan strenge eisen tijdens het uitvoeren van hun vak, indien zij onzorgvuldig te werk gaan heeft dit financiële gevolgen voor de gedupeerden. Bent u van mening dat uw accountant of financieel dienstervelener in het algemeen te werk is gegaan zonder de in achtneming van de vereiste zorgvuldigheid en vakbekwaamheid? Neem dan contact op met een van onze gespecialiseerde advocaten.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 20+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Joost Papeveld

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 20+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant