Uitspraak: Eigenaren accountantskantoren gaan te ver met brief aan relaties over conflict

Een accountant en een niet-accountant hebben samen met klager in de periode 1 januari 2017 tot en met 3 augustus 2020 een accountantskantoor via een maatschap gedreven. Klager raakte op enig moment in 2020 arbeidsongeschikt wegens een arbeidsconflict met zakenpartners.

De zakenpartners hebben per 4 augustus 2020 de maatschapsovereenkomst opgezegd. Daarna wordt de onderneming voortgezet in een BV. Op 1 oktober 2020 is de cliëntenportefeuille verkocht aan een ander accountantskantoor. De overeenkomst ter overname is op 28 september 2020 ondertekend.

De accountant en een niet-accountant hebben op 27 oktober 2020 een brief verstuurd aan alle relaties van het accountantskantoor. Klager was het niet eens met de brief en verzoekt om rectificatie. De inhoud van de brief maakt grove inbreuk op zijn privacy en is in strijd met de gedragsregels voor accountants. Door de brief heeft klager ernstige overlast ervaren. De accountant en een niet-accountant zijn niet overgegaan op rectificatie.

Oordeel Accountantskamer

De brief die de eigenaren hebben verstuurd aan relaties gaat veel te ver en is buitenproportioneel. De manier waarop cliënten zijn geïnformeerd gaat niet enkel over zakelijke wijzigingen binnen het kantoor. Speculatie over het ontstaan van de ziekte is onnodig, overbodig en subjectief. Ook is de informatie beschadigd en onnodig grievend. De accountant die de brief heeft verstuurd, krijgt een berisping opgelegd.

Twee accountants die als partner zouden gaan werken hebben de brief onder ogen gehad, maar hebben niet geprotesteerd tegen de grievende informatie. Er is daarom gehandeld in strijd met het fundamentele beginsel van integriteit. Daarom wordt aan hen een waarschuwing opgelegd.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Zorgplicht Advocaten

Heeft u als klant, stakeholder of derde een klacht of schade geleden als gevolg van een fout van een accountant, neem dan contact met ons op voor vrijblijvend gesprek. De advocaten van Zorgplicht Advocaten hebben jarenlange ervaring met het adviseren over de zorgplicht van een accountant of boekhouder. Tevens hebben onze advocaten ervaring met het voeren van een klachtprocedure bij de Accountantskamer of het voeren van een procedure bij de civiele rechter.

Monique Ebben

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Joost Papeveld

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant