Uitspraak: Notaris betrokken in fraudezaak: voorwaardelijke taakstraf

Onlangs heeft de rechter de voormalig notaris en bestuurslid van de KNB een voorwaardelijke taakstraf van 60 uur opgelegd. Volgens de rechter was de notaris betrokken bij fraude. De notaris had onder een valse vermogensverklaring zijn stempel gezet, zonder dat een degelijke controle werd uitgevoerd.

Een voormalig belastingadviseur kreeg eerder al een gevangenisstraf van twee jaar opgelegd. De belastingadviseur deed tegenover Nederlandse beleggers alsof er een bank bestond, die beschikte over een bankvergunning. Er werden gelden overgemaakt. In 2011 wordt het administratiekantoor failliet verklaard. Enkele gelden werden doorgesluisd naar een andere BV waarvan de adviseur ook bestuurder was.

De bank werd echter nooit opgericht en de vermogensverklaring bleek vervalst te zijn. Daarom is zonder toestemming van de rechthebbende van de gelden het vermogen voor andere doeleinden aangewend. Daarom is de adviseur veroordeeld voor fraude en verduistering.

Nu komt de rechtbank ook tot het oordeel dat de voormalig notaris moet worden veroordeeld voor het medeplegen van valsheid in geschrifte. Door de handtekening en een stempel te plaatsen, is volledig vertrouwd op de gegevens die de adviseur aanbracht. De voormalig notaris heeft zelf geen onderzoek gedaan. Van een notaris mag worden verwacht dat hij onderzoek doet naar de juistheid van de inhoud, aangezien hij verantwoordelijk is voor de inhoud als hij zijn handtekening en stempel plaatst. Dit geldt zeker omdat de adviseur slechts een digitaal bankafschrift op zijn telefoon aan de notaris heeft getoond. Er is geen onderzoek verricht naar andere gegevens over de vermogenspositie. De kans op fraude is op de koop toe genomen. Daarom komt de rechtbank tot het oordeel dat sprake is geweest van een voldoende nauwe en bewuste samenwerking tussen de notaris en de adviseur. Het medeplegen kan daarom worden bewezen.

Klik hier voor het volledige artikel.

Zorgplicht Advocaten

Heeft u een klacht of vraag over de rol van uw of een andere notaris, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Klik hier voor contact, of laat u terugbellen door ons. Een bericht achterlaten kan natuurlijk ook. Dan nemen wij contact met u op.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Jamiro van de Wiel

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant