Nieuws: Blijkt uw woonoppervlakte ook kleiner te zijn dan door de makelaar vermeld?

Het probleem van niet kloppende oppervlaktematen van woningen is niet nieuw. In 2006 bracht Vereniging Eigen Huis al naar buiten dat met name de woonoppervlakte van appartementen op papier leken te groeien. Bij iedere verkoop werden er meer vierkante meters vermeld in de verkoopbrochure en koopovereenkomst dan de woning daadwerkelijk groot was. In 2010 wijdde ook Radar een deel van een uitzending aan dit onderwerp. Naar aanleiding hiervan kwamen de brancheorganisaties NVM, VBO en VastgoedPro in 2010 overeen dat alle aangesloten makelaars volgens de Meetinstructie moeten werken die is gebaseerd op de NEN-norm 2580.

De aangesloten makelaars overtreden deze richtlijn indien zij de woonoppervlakte niet nameten aan de hand van deze richtlijn en de woningen aanbieden met een woonoppervlak die ‘bij benadering’ is vastgesteld.

Tuchtrechtelijke acties

Vanaf 2010 heeft de Raad van Toezicht van de NVM diverse klachten behandeld over woningen die kleiner blijken te zijn dan de makelaar had voorgespiegeld. Deze klachten worden gegrond verklaard indien blijkt dat het inmeten niet conform de verplichte Meetinstructie is gebeurd. Uit het onderzoek van de Vereniging Eigen Huis blijkt dat het in dat geval meestal blijft bij een berisping van de makelaar door de Raad van Toezicht.

Schadevergoeding via de burgerlijke rechter

Inmiddels is er na de totstandkoming van de Meetinstructie ook een aantal zaken waar de makelaar in de fout ging voorgelegd aan de burgerlijke rechter. In die zaken oordeelt de rechter dat de makelaar onrechtmatig heeft gehandeld door zich niet te houden aan de Meetinstructies en veroordeelt de rechter de makelaar een schadevergoeding te betalen aan de koper. Op 24 januari 2017 heeft het Gerechtshof Amsterdam een schadevergoeding toegekend aan een koper die een procedure aanspande omdat de woning die hij een aantal jaar daarvoor kocht kleiner bleek te zijn dan de makelaar in de verkoopinformatie had vermeld. Ten aanzien van het exoneratiebeding in de koopovereenkomst inzake eventuele afwijkingen van de woonoppervlakte alsook artikel 7:17 BW oordeelde het Hof dat de makelaar zich daar niet op kon beroepen omdat dit alleen kopers en verkopers regarderen.

Klik hier voor het lezen van het gehele artikel van Vereniging Eigen Huis d.d. 29 september 2017 met de titel “Huizenkoper de klos bij gerommel met vierkante meters”.

Zorgplicht Advocaten

Heeft u een geschil met uw makelaar? Heeft uw makelaar uw opdrachten niet naar behoren uitgevoerd? Doet u makelaar of bemiddelaar iets wat volgens u niet is toegestaan en lijdt u daar schade door? Neem dan contact op met ons op.

Zie vergelijkbare artikelen:

Jip van Vlokhoven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Jip van Vlokhoven

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant