Nieuws: Deloitte moet controledossiers binnen 6 weken overleggen aan Vestia

Deloitte was de accountant van Vestia. Door onverantwoorde speculaties met rentederivaten is Vestia ruim € 2,5 miljard verloren en zij houdt Deloitte hiervoor medeverantwoordelijk. De rechtbank Rotterdam heeft daarom in haar tussenvonnis van 7 februari 2018 bepaalt dat Deloitte de essentiële documenten uit het controledossier over Vestia dient over te leggen. Dit dient zij binnen 6 weken na het tussenvonnis te doen.

In het Financieel Dagblad is te lezen dat de Vestia-woordvoerder het belangrijk vind dat Deloitte toch delen van het controledossier openbaar moet maken aan Vestia. Eén van de documenten die Deloitte dient te verstrekken is een gespreksverslag tussen een Deloitte medewerker en kasbeheerder van Vestia Marcel de Vries.

College van Beroep voor het Bedrijfsleven: accountant Deloitte heeft tuchtrechtelijk verwijtbaar gehandeld

Vestia heeft al eerder een procedure gestart tegen de controlerend accountant van Deloitte. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft daarover op 25 februari 2016 geoordeeld dat hij tuchtrechtelijk verwijtbaar heeft gehandeld. Vestia heeft ook tegen deze accountant vorderingen ingesteld. Deloitte verzocht de rechtbank om de vorderingen nu al af te wijzen. De rechtbank heeft geoordeeld dat zij in dit stadium hier nog geen oordeel over kan geven.

In de hoofdzaak zal de rechtbank zich de komende 2 maanden concentreren op twee hoofdvragen: 1. Staat het in de algemene voorwaarden opgenomen exoneratiebeding in de weg aan toewijzing? 2. Kan de schade die Vestia heeft geleden door het gevoerde beleid met betrekking tot de derivatenportefeuille niet aan de aan Deloitte verweten gedragingen worden toegerekend?

In een reactie op het tussenvonnis laat een woordvoerder van Deloitte weten dat zij niets te maken hebben met de schade van Vestia. Deze zou volgens Deloitte pas ontstaan zijn toen Deloitte geen accountant van Vestia meer was.

Klik hier voor een samenvatting van de uitspraak van de rechtbank Rotterdam en hier voor het artikel in het Financieel Dagblad.

Zorgplicht Advocaten

Heeft u een geschil met uw accountant over de vraag of hij/zij de benodigde vakbekwaamheid, zorgvuldigheid en deskundigheid in acht heeft genomen bij de uitvoering van zijn/haar werkzaamheden? Heeft uw accountant uw opdrachten niet naar behoren uitgevoerd? En heeft u als gevolg daarvan schade geleden? Ons kantoor treedt op voor ondernemers maar ook namens beleggers tegen accountants die hun zorgplicht verzaken. Wij procederen zowel bij de Accountantskamer in tuchtzaken maar ook over schadevergoeding bij de civiele rechter. Klik hier voor contact met een van onze gespecialiseerde zorgplicht advocaten.

Zie vergelijkbare nieuwsberichten:

Jip van Vlokhoven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Rob Silvertand

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant