Nieuws: Het belang van adequate verzekering een casus van horlogeverzameling en onderverzekering

Deze blog behandelt een recente rechtszaak over onderverzekering, waarin de rol van de assurantieadviseur centraal staat. Het illustreert het belang van een juiste verzekerde som en de gevolgen van nalatigheid in het up-to-date houden van verzekeringswaarden. Deze zaak is niet alleen relevant voor verzamelaars, maar ook voor iedereen die waardevolle bezittingen verzekert.

De rol van de assurantieadviseur

Een assurantieadviseur heeft de taak om te zorgen dat de verzekerde som aansluit bij de risico’s die de klant wil verzekeren. Dit voorkomt onderverzekering, waarbij de uitkering bij schade lager is dan de werkelijke waarde. In deze casus was de adviseur nalatig in het informeren van de klant over de noodzaak van periodieke (her)taxatie van de verzekerde horloges.

Onderverzekering van een horlogecollectie

Een beheermaatschappij, geleid door een fervente horlogeverzamelaar, was slachtoffer van een overval waarbij 46 kostbare horloges werden gestolen. De verzekeraar keerde uit op basis van een verouderd taxatierapport, wat leidde tot een conflict over de waarde van de uitkering.

Eerste aanleg versus hoger beroep

In eerste aanleg werd de assurantieadviseur veroordeeld tot een aanvullende betaling vanwege onderverzekering. Zowel de klant als de adviseur gingen in hoger beroep. Het hof oordeelde dat de adviseur inderdaad tekortschoot in de zorgplicht, maar dat ook de klant een gedeelde verantwoordelijkheid droeg.

Verantwoordelijkheid en schadebepaling

Het hof besloot dat de schadevergoedingsplicht van de adviseur met 50% verminderd moest worden, rekening houdend met de eigen verantwoordelijkheid van de klant. De totale schade werd geschat op ruim € 64.000,-, resulterend in een betaling van € 32.000,- door de adviseur aan de klant.

Conclusie

Deze zaak onderstreept het belang van een actieve houding van zowel de adviseur als de klant in het beheer van verzekerde waarden. Regelmatige taxatie en aanpassing van verzekerde bedragen zijn essentieel om onderverzekering te voorkomen.

Heeft u vragen over onderverzekering of wilt u advies over uw verzekeringsportefeuille? Neem contact op met onze specialisten bij Zorgplicht Advocaten voor deskundige ondersteuning.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Jamiro van de Wiel

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant