Nieuws: Hypotheekadviseur moeten scheiden bespreekbaar maken

Eén op de drie relaties loopt uit op een scheiding. Uit onderzoek van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijkt dat slechts 13 procent van de Nederlanders is volledig op de hoogte van de gevolgen die een scheiding heeft voor hun hypotheeksituatie. 11 procent geeft aan dat de hypotheekadviseur de consequenties van een scheiding wel heeft behandeld. Dit betekend dat in ruim 75 procent van de hypotheekadvies gesprekken de gevolgen van een scheiding onbehandeld blijven. Scheiden moet daarom onderdeel worden van het hypotheekadviesgesprek. Daarvoor pleiten NHG en MUNT Hypotheken.

Hypotheekadviseur heeft belangrijke rol bij scheiding

Wanneer een stel gaat scheiden heeft dit invloed op de hypotheeksituatie. Een hypotheekadviseur kan met zijn expertise een belangrijke rol spelen bij de scheiding. Door de consequenties van een relatiebreuk vooraf te bespreken kunnen in veel gevallen vervelende gevolgen worden beperkt. Daarom is het van belang dat de scheiding al tijdens de aankoop van een woning bespreekbaar wordt gemaakt en consumenten goed worden voorgelicht. Veel mensen weten niet dat er diverse mogelijkheden zijn om woningbehoud te realiseren bij een scheiding. Ook als de scheiding bij het adviestraject niet besproken is kan het zinvol zijn een tussenpersoon om advies te vragen bij een scheiding. Uit onderzoek blijkt dat slechts in één op de vijf gevallen de hypotheekadviseur om advies wordt gevraagd bij een scheiding. “Het is jammer dat dit percentage zo laag ligt, want we zien ook terug in de cijfers dat de consumenten die wél een adviseur raadpleegden erg positief zijn”, aldus Ellen Hensbergen, directeur van MUNT Hypotheken.

Trainingen voor adviseur ontwikkeld

Dat het bespreken van een scheiding niet bovenaan de lijst staat bij het kopen van een huis is geen verassing. “Samen een huis kopen is een bijzondere mijlpaal. Op zo’n moment is een scheiding bij 80% van de stellen niet top of mind” aldus Carla Muters, NHG bestuurder. Voor veel stellen is het zelfs onprettig om te praten over de consequenties van een scheiding. Om scheiden toch bespreekbaar te maken heeft de adviseur een cruciale rol. In het adviesgesprek kan de adviseur het onderwerp vanuit een neutrale adviesrol ter sprake brengen. Om adviseurs extra vaardigheden bij te brengen heeft NHG een speciale training ontwikkeld. Met die training worden de belangrijkste mogelijkheden en ontwikkelingen behandeld om consumenten te ondersteunen. MUNT Hypotheken is al langer bezig met het bespreekbaar maken van de scheiding tijdens adviesgesprekken. Inmiddels heeft de hypotheekverstrekker een team dat speciaal is gericht op het bijstaan van mensen indien hun financiële situatie ingrijpend veranderd.

Lees hier het volledige nieuwsbericht op de website van NHG.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Monique Ebben

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant