Nieuws: Laagdrempeligheid Kifid: keerzijde van de medaille

Coen Fledderus vindt het goed dat de toegang tot het Kifid laagdrempelig is, maar dit niet altijd de kwaliteit van uitspraken verbetert. Een trend ziet meneer Fledderus niet, nu de uitspraken zien op een zeer breed terrein. Wel zijn er signalen op te vangen dat wordt doorgeschoten op de bescherming van de consument op oneigenlijke gronden.

Een voorbeeld dat hij noemt gaat over een echtpaar dat geen beheerskosten voor nazorg diende te betalen aan de adviseur. Het echtpaar had een hypotheek gesloten, waarbij is vastgelegd dat beheerskosten in rekening worden gebracht voor nazorg. Het gaat hierbij om een bedrag van ongeveer 10 euro per maand. De commissie stelt vast dat geen vergoeding in rekening mag worden gebracht voor de wettelijke nazorgverplichting. Door tot dit oordeel te komen zou een adviseur geen afscheid van zijn klant kunnen nemen en de nazorg verplicht blijven nakomen.

Fledderus stelt voor dat een soort selectie moet plaatsvinden voor een klacht door het Kifid wordt behandeld. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een ondergrens qua financieel belang. Een klacht kost tijd, geld en energie en kan bijzonder ingrijpend zijn om mee te worden geconfronteerd.

Klik hier voor het volledige artikel.

Zorgplicht Advocaten

Heeft u als gevolg van een fout van een dienstverlener of andere partij schade geleden? Heeft deze zijn of haar zorgplicht ten opzichte van u geschonden? Wij bespreken graag met u de mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact op met een van onze advocaten voor een oriënterend gesprek.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Jip van Vlokhoven

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant