Nieuws: Expats zijn makkelijke prooi voor louche makelaars


Torenhoge bemiddelingskosten, huisuitzettingen inhouding van de borg. Louche makelaar maken veelvuldig misbruik van expats die de Nederlandse taal niet machtig zijn en in een oververhitte woningmarkt op zoek naar naar woonruimte.

Het aantal internationale werknemers in Amsterdam groeit explosief. De gemeente ziet de groep graag komen. Expats zijn vaak hoog opgeleid en in de ogen van de gemeente essentieel om de stad tot een economisch succes te maken. Op 14 december 2016 publiceerde Eva Rooijers in Het Financieele Dagblad een artikel over louche makelaars en pandjesbazen die met grote regelmaat expats bedonderen. De expats moeten onterecht torenhoge bemiddelingskosten betalen, worden zonder goede reden hun huis uit gezet of krijgen hun borg niet terug.

Op de oververhitte woningmarkt waar het moeilijk is om een woning te vinden, belanden de internationale werknemers vaak bij een van de tientallen verhuurbureautjes die zich specifiek richten op expats. ‘Daar zitten veel cowboys tussen’ zegt Bakker van het wijksteunpunt. Ze vragen bijvoorbeeld onterecht een maandhuur aan bemiddelingskosten. Maar een makelaar mag geen courtage rekenen aan de huurder als hij ook voor de verhuurder werkt. Bakker: ‘Expats weten dat vaak niet.’ Sven Heinen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam herkent de signalen. ‘Je hebt nog steeds louche bemiddelingskantoortjes. Ik heb verhalen gehoord van expats die bij de pinautomaat neer worden gezet en direct enorme bedragen moeten betalen omdat ze het huis anders niet krijgen. Verschrikkelijk triest.’Makelaars wil Heinen deze partijen niet noemen. ‘Ze geven zich zo uit want het is een vrij beroep. Maar deze huizenbemiddelaars zijn niet aangesloten bij een branchevereniging. Dan zouden ze zich aan bepaalde regels houden.’

Klik hier voor het lezen van het gehele artikel van Het Financieele Dagblad.

Zorgplicht Advocaten

Heeft u een geschil met uw makelaar? Heeft uw makelaar uw opdrachten niet naar behoren uitgevoerd? Doet u makelaar of bemiddelaar iets wat volgens u niet is toegestaan en lijdt u daar schade door? Neem dan contact op met ons op.

Zie ook vergelijkbare nieuwsberichten:

Monique Ebben

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Joost Papeveld

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant