Nieuws: Makelaarsland tijdelijk geschorst wegens schending gedragsregels

Er heerst onrust binnen de grootste makelaarsorganisaties van Nederland. Makelaarsland wordt tijdelijk geschorst als lid van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Dit zou te maken hebben met de reclamespotjes die de organisatie heeft uitgebracht. In deze spotjes zouden branchegenoten negatief zijn afgeschilderd.

Vast tarief

Makelaarsland is een van de opkomende groep bemiddelaars met een geheel andere aanpak als de traditionele makelaars. Zij vragen een vast tarief voor de bemiddeling bij een woningverkoop. Dit scheelt veel geld in tegenstelling tot de traditionele manier waarbij de makelaar een percentage van het totale verkoopbedrag krijgt. Voor huizenkopers is dit een stuk voordeliger en daarom groeien deze bemiddelaars sterk.

Makelaarsland behoort tot een van de eerste internetmakelaars van Nederland. Ze zijn een van de grootste leden van de branchevereniging NVM, die ruim 4000+ makelaars telt. De onderneming, die tot vorig jaar in handen was van ING, zet zich in reclames nadrukkelijk af tegen de traditionele makelaars die ‘onzinnige’ percentages vragen.

Deze uitspraken zijn niet goed gevallen bij de andere NVM-leden. Zij voelen zich in hun beroepseer aangetast en vinden dat Makelaarsland hen in diskrediet brengt. Dit leidde in 2017 al tot een tuchtprocedure, waarbij Makelaarsland een boete van € 50.000,- moest betalen een een voorwaardelijke schorsing van een half jaar.

Luchtige karikatuur

De beslissing van de tuchtrechter schrok Makelaarsland niet af. Ze gingen zelfs verder met reclame maken. Een van de bekendste spotjes was; ‘Op zoek naar een makelaar zonder scooter? Ook daarvoor ga je naar Makelaarsland’.

Deze uitspraak kwam niet bij iedereen goed aan. Volgens de klagende collega’s liet Makelaarsland het voorkomen alsof iedere makelaar de praktijken van Willem Holleeder volgt, aangezien hij in die tijd rondreed op een Vespa door Amsterdam.

Volgens Makelaarsland was de scooter-anekdote bedoeld als ‘luchtige karikatuur’ en zeker geen ‘verwijzing naar de onderwereld’. Maar volgens de tuchtrechter plaatst Makelaarsland de branche met zulke opmerkingen niet voor de eerste keer in een kwaad daglicht.

Gedragsregels geschonden

De tuchtrechter van de NVM heeft dit bepaald in een zaak die vorig jaar was aangespannen door een groep concurrerende leden van de branche. Volgens de leden heeft Makelaarsland een negatief en onjuist beeld geschetst van zijn conculega’s. De organisatie zou hiermee de gedragsregels van de beroepsorganisatie hebben geschonden.

Jaap Drijftholt, die de tuchtzaak tegen Makelaarsland aanspande, is van mening dat er zeker wel onderscheid gemaakt mag worden binnen de branche, maar een negatief beeld schetsen over je concurrenten is een stap te ver.

Besparingscalculator

Makelaarsland houdt het niet alleen bij advertenties. Ook de zogeheten ‘besparingscalculator’ op de website is onderwerp van gesprek. klanten kunnen hiermee berekenen hoeveel geld het scheelt als ze hun huis via de internet makelaar verkopen in plaats van via een traditionele concurrent. Dit is volgens de tuchtrechter misleiding aangezien je niet kan spreken van een besparing als er ook minder diensten worden afgenomen. Als gevolg van de handelingen van Makelaarsland maakte de tuchtrechter de eerder opgelegde voorwaardelijke schorsing alsnog onvoorwaardelijk en moeten ze een boete betalen van €10.000.

Verbod op platform

De directie van Makelaarsland voert aan dat ze de beslissing niet fijn vinden, maar er niet direct zenuwachtig van worden. Toch kan deze beslissing drastische gevolgen hebben op de organisatie. Volgens een woordvoerder van de NVM mogen geschorste leden geen advertenties meer plaatsten op de woning website Funda. Dit advertentieplatform is onderdeel van de NVM. Voor makelaars is dit een van de belangrijkste platformen om huizen aan te bieden.

Zorgplicht Advocaten

Heeft u schade geleden als gevolg van het schending van de (doorlopende) zorgplicht van uw financieel adviseur of tussenpersoon, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Natuurlijk is het ook mogelijk om door ons te worden teruggebeld.

Monique Ebben

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Monique Ebben

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant