Accountants vragen faillissement cliënt aan zonder belangenafweging te maken en worden tuchtrechtelijk veroordeeld - Zorgplicht Advocaten

Zorgplicht Advocaten

Accountants vragen faillissement cliënt aan zonder belangenafweging te maken en worden tuchtrechtelijk veroordeeld

Meneer X wil een businesscentrum openen en is op zoek naar geldschieters. Hij spreekt daarom met een accountant-administratieconsulent af dat het accountantskantoor geldschieters zal zoeken tegen een ‘finders fee’. Uiteindelijk vindt het accountantskantoor drie geïnteresseerden. Eén van deze geïnteresseerden neemt 50% van de aandelen over van de directeur-grootaandeelhouder van het businesscentrum. De overige 2 geïnteresseerden zeggen € 75.000,- in te brengen, maken € 4.000,- over als lening en € 2.000 als ‘overboeking’. De 2 geïnteresseerden trekken zich echter al snel terug uit het project waarnaar het accountantskantoor twee keer een declaratie stuurt van € 6.050,- aan meneer X.

Kantonrechter wijst faillissementsaanvraag af, cliënt dient klacht in tegen accountants

Meneer X betaalt deze facturen niet, omdat de twee geldschieters niet de beloofde € 75.000,- hebben ingebracht. Na kort overleg vraagt het accountantskantoor faillissement aan. Meneer X vraagt de directeur van het accountantskantoor om de aanvraag in te trekken maar aan dit verzoek wordt geen gehoor gegeven. Meneer X stelt vervolgens voor om € 5.000,- te betalen, maar ook dit voorstel wordt afgewezen door het accountantskantoor. De kantonrechter wijst de faillissementsaanvraag af. Volgens de kantonrechter verkeert meneer X niet in een toestand waarin hij heeft opgehouden te betalen. Meneer X dient vervolgens een klacht in tegen de accountant-administratieconsulent en de registeraccountant die contactpersoon is van één van de vertrokken geldschieters.

De accountants hebben het faillissement aangevraagd van het businesscentrum terwijl zij nog niet in een situatie verkeerde dat zij was opgehouden te betalen, aldus meneer X. Daarnaast waren er geen steunvorderingen aanwezig en had het accountantskantoor geen redelijk belang bij een faillissement. De accountants voeren verweer en stellen dat het dagelijks bestuur het kantoor vertegenwoordigt en dus ook het faillissement heeft aangevraagd. De Accountantskamer is het hier echter niet mee eens. Beide accountants waren partner en uit de pleitnota van de advocaat van de accountants blijkt dat er intern meerdere malen is overlegd over de faillissementsaanvraag. Beide accountants waren bij dit overleg aanwezig en zijn daarop dus tuchtrechtelijk aan te spreken.

Accountant moet zorgvuldige belangenafweging maken bij treffen van civielrechtelijke rechtsmaatregelen

Een accountant mag civielrechtelijke rechtsmaatregelen nemen tegen een cliënt die de declaraties niet betaalt. Echter, daarbij moet de accountant wel een zorgvuldige belangenafweging maken. Dit volgt uit vaste rechtspraak van de Accountantskamer. Het is zeer ingrijpend om een faillissement aan te vragen en deze aan vraag ook door te zetten bij de rechter. Een accountant mag deze rechtsmaatregel daarom niet zomaar inzetten. In dit geval hebben de accountants geen belangenafweging gemaakt. Binnen vier maanden na de eerste declaratie is het faillissement aangevraagd. Daarnaast is het kantoor niet ingegaan op verzoeken van meneer X om de aanvraag in te trekken.

De Accountantskamer stelt dat de accountants alternatieve scenario’s hadden moeten bekijken. De accountants hadden onvoldoende inzicht in de financiële situatie van de klant waardoor zij niet wisten of een eventueel faillissement wel zou leiden tot betaling. De Accountantskamer oordeelt dat de accountants het faillissement van de klant te snel hebben aangevraagd. Hierdoor hebben zij in strijd gehandeld met het fundamentele beginsel van professionaliteit. De accountants hebben onvoldoende oog gehad voor de gerechtvaardigde belangen van meneer X. De Accountantskamer legt daarom een waarschuwing op aan de accountants.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Zorgplicht Advocaten

Heeft u een geschil met uw notaris over de vraag of hij/zij de benodigde vakbekwaamheid, zorgvuldigheid en deskundigheid in acht heeft genomen bij de uitvoering van zijn/haar werkzaamheden? Neem dan hier contact op met een van de gespecialiseerde advocaten van Zorgplicht Advocaten.

Zie ook vergelijkbare uitspraken:

Laatste Tweets

Welkom bij Zorgplicht Advocaten!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van deze website te analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en advertenties binnen uw profiel te plaatsen. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.