Uitspraak: Gerechtsdeurwaarder geschorst wegens tekort op derdengeldenrekening

Een gerechtsdeurwaarder uit Zutphen is voor zes maanden geschorst door de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders in Amsterdam. Aanleiding hiervoor was een substantieel tekort op de derdengeldenrekening die hij beheerde. Maar wat houdt dit precies in? En welke rol speelde de accountant in dit verhaal?

Derdengeldenrekening: wat is dat?

Een derdengeldenrekening is een speciale bankrekening die wordt gebruikt om gelden van derden te beheren. Denk bijvoorbeeld aan geld dat een deurwaarder tijdelijk beheert na een beslaglegging. Dit geld mag niet vermengd worden met eigen bedrijfsgelden, en het is essentieel dat deze rekening altijd sluitend is.

De kern van het probleem

Het Bureau Financieel Toezicht (BFT) signaleerde een tekort op de derdengeldenrekening van de betreffende gerechtsdeurwaarder. Uit onderzoek bleek dat dit tekort, op verschillende momenten, opliep tot €235.651,24. Het BFT ontdekte bovendien dat de deurwaarder in voorgaande jaren geld van deze specifieke rekening naar andere rekeningen had overgeboekt.

Verdediging van de Gerechtsdeurwaarder

De gerechtsdeurwaarder zelf gaf toe dat er een tekort was, maar stelde dat er al maatregelen waren genomen om dit tekort aan te zuiveren. Hij claimde dat er geen risico bestond dat het geld zou verdwijnen en dat het tekort te wijten was aan administratieve fouten.

Rol van de Accountant

Het tekort kwam aan het licht toen een nieuwe mede-eigenaar van het deurwaarderskantoor de boeken liet controleren door zijn eigen accountant. Volgens deze mede-eigenaar zijn de problemen ontstaan door fouten van de voormalige accountant, vooral na de overname van een kleiner deurwaarderskantoor.

Conclusie

De Kamer voor Gerechtsdeurwaarders besloot dat, gezien de langdurige problemen met de derdengeldenrekening, het niet verantwoord was dat de gerechtsdeurwaarder nog langer het beheer hierover had. Er is daarom een tijdelijke waarnemer benoemd.

Financiële en juridische vraagstukken kunnen complex zijn. Ons team van Zorgplicht Advocaten staat klaar om u te adviseren en te ondersteunen in dergelijke zaken. Heeft u vragen of behoefte aan deskundig advies? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Rob Silvertand

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant