Uitspraak: Makelaar schendt zorgplicht door onvoldoende duidelijk te maken dat bod van consumenten een eindbod betrof

Mevrouw K heeft op 18 augustus 2017 een woning bezichtigd samen met de verkoopmakelaar. Tijdens deze bezichtiging heeft mevrouw K de vraagprijs voor de woning geboden. Op 21 augustus 2017 heeft de makelaar mevrouw K telefonisch laten weten dat de woning was verkocht waarnaar mevrouw K een klacht heeft ingediend tegen de makelaar. Volgens mevrouw K heeft de makelaar onprofessioneel gehandeld door mevrouw K onjuist te informeren over de mogelijkheid om een eindbod uit te brengen. Hierdoor zijn de belangen van mevrouw K geschaad. Mevrouw K is daarom van mening dat de makelaar tuchtrechtelijk verwijtbaar heeft gehandeld.

Mevrouw K heeft op 14 augustus 2017 een afspraak gemaakt met de makelaar om de woning op 18 augustus 2017 te bezichtigen. Daarbij liet de makelaar meteen weten dat zij maar 30 minuten de tijd had voor de bezichtiging. Bij de bezichtiging kwam zij echter al 15 minuten te laat, waardoor er nog maar 15 minuten overbleven voor de bezichtiging. Mevrouw K had de woning voor de bezichtiging al eerder samen met haar man van buiten bekeken. Daardoor was zij samen met haar man voldoende geïnformeerd en overtuigd om binnen 15 minuten een bod onder voorbehoud van bouwkundige keuring uit te brengen. De makelaar zou hierover contact opnemen met de verkoper.

Woning was al verkocht voor echtpaar eindbod kon doen

Toen de man van mevrouw K op 21 augustus 2017 de makelaar belde kreeg hij uiteindelijk te horen dat de woning al was verkocht. Hij heeft hierbij meteen laten weten dat er nog ruimte was om een hoger bod uit te brengen. Diezelfde dag heeft ook mevrouw K met de makelaar gebeld en aangegeven dat zij het bod met € 20.000 à € 30.000 wilde verhogen. De makelaar liet echter weten dat de woning al was verkocht en dat er dus niets meer aan te doen was. Twee dagen later heeft de man van mevrouw K het bod telefonisch verhoogd naar € 900.000,-. De makelaar heeft als reactie hierop aan de man van mevrouw K laten weten dat met dit bod niks meer gedaan kon worden omdat de koop al was gesloten. Daarbij heeft de makelaar ook vermeld dat dit anders zou zijn als die verhoging op maandag 21 augustus 2017 was doorgevoerd.

Mevrouw K heeft uiteindelijk van de verkopers vernomen dat zij niet bekend waren met de mogelijke verhoging van het bod met € 20.000.- à € 30.000,-. Daarom stelt mevrouw K dat de makelaar haar de mogelijkheid heeft ontnomen om een eindbod op de woning uit te brengen.

Volgens de Raad van Toezicht is in Regel 4 van de Erecode bepaalt dat indien er onderhandelingen plaatsvinden met meer dan één kandidaat de makelaar dit aan de partijen kenbaar moet maken. Dit heeft de makelaar in deze zaak ook gedaan. Echter, de makelaar heeft niet de zorgvuldigheid betracht die van een makelaar mag worden verwacht op grond van Regel 1 van de Erecode. Volgens de Raad is het voor mevrouw K en haar man onvoldoende duidelijk geweest dat het bod dat zij op 18 augustus 2017 deden aan de makelaar een eindbod of uiterst bod betrof.

Makelaar schendt zorgplicht door niet de zorgvuldigheid te betrachten die van een makelaar mag worden verwacht

Daarnaast heeft de makelaar de kopers op 15 augustus 2017 laten weten dat hun uiterste of eindbod door de verkopers was aanvaard. De makelaar heeft vervolgens mevrouw K pas 2 dagen later, nadat de man van mevrouw K met enige moeite telefonisch contact had opgenomen met de makelaar, pas op de hoogte gesteld van de verkoop. Deze handelswijze beschouwt de Raad ook als onzorgvuldig. De Raad oordeelt dat de makelaar in dit geval haar zorgplicht heeft geschonden door niet de zorgvuldigheid te betrachten die van een makelaar mag worden verwacht, verklaart de klacht gegrond en legt de maatregel van berisping op aan de makelaar.

Klik hier voor de volledige uitspraak van de Raad van Toezicht Amsterdam.

Zorgplicht Advocaten

Heeft u een geschil met uw makelaar over de vraag of hij/zij de benodigde vakbekwaamheid, zorgvuldigheid en deskundigheid in acht heeft genomen bij de uitvoering van zijn/haar werkzaamheden? Is uw opdracht niet naar behoren uitgevoerd? En heeft u als gevolg daarvan schade geleden? Neem dan contact op met een van de gespecialiseerde advocaten van Zorgplicht Advocaten.

Zie ook vergelijkbare uitspraken:

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Monique Ebben

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant