Nieuws: Accountant ondervindt problemen bij het keuren van cijfers

Een accountant van KPMG was aangesteld voor de keuring van de cijfers van een bedrijf in deelfietsen. De accountant onthield echter een oordeel omtrent de cijfers, aangezien het voor de accountant onduidelijk was hoeveel fietsen er daadwerkelijk in omloop waren.

Het bedrijf zou al jaren verliezen draaien, maar zou worden ondersteund door Jumbo-Visma. Er zouden al tientallen miljoenen zijn besteed. Ook de cijfers liegen er niet om. De miljardairsfamilie Pon zou ruim €37 miljoen in het bedrijf hebben geïnvesteerd. Een hoop fietsen werden verkocht.

In ongeveer 14 steden zijn de fietsen terug te vinden. Het bedrijf besloot beter op de kosten te letten dan dat in 2018 was gedaan, maar toch ontstond weer een verlies van 19,3 miljoen euro.

De publieke verslaglegging over 2019 besloegen 56 pagina’s. In dat jaar waren er meer dan 500 man werkzaam voor het bedrijf. De jaaromzet zou 23 miljoen euro bedragen. Er is verteld dat de omzet over 2020 zelfs het dubbele daarvan zou bedragen. Het werd daarom tijd dat een accountantsbureau de cijfers eens onder de loep zou nemen.

Voor de accountantsdiensten is ongeveer 90.000 euro betaald. Ondanks het forse bedrag, wilde de accountant geen oordeelsverklaring afgeven. Er waren geen cijfers over de hoeveelheid fietsen die rondreden, dan wel van de fietsen die in de loodsen klaarstonden. Het management van het bedrijf heeft er niet in kunnen slagen het aantal fietsen te tellen. Dit is opmerkelijk aangezien iedere fiets zijn eigen serienummer heeft. In het register waar de fietsen worden geregistreerd, stonden ook nog omissies.

Als de accountant niet weet hoeveel fietsen er zijn, is het ook niet mogelijk om een hoeveelheid vast te stellen die moeten worden afgeschreven. Ook is niet duidelijk hoeveel fietsen er zouden terugkomen waar momenteel op werd gereden en hoeveel fietsen er nog zouden moeten worden betaald. Een voorziening hanteren voor een bedrag van ruim 2 miljoen euro zou dan ook neerkomen om natte vingerwerk.

Klik hier voor het volledige nieuwsartikel.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Rob Silvertand

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant