Een notaris heeft een bijzondere rol in het rechtsverkeer. Of het nu gaat om de overdracht van een woning, de verdeling van een erfenis of het opstellen van een testament: de notaris dient onafhankelijk en zorgvuldig te handelen. Juist vanwege die bijzondere rol rust op een notaris een zorgplicht – een wettelijke verplichting om professioneel, zorgvuldig en in het belang van alle betrokkenen te handelen. Als die zorgplicht wordt geschonden, kan dat grote financiële of juridische gevolgen hebben. In deze blog leest u wat u kunt doen als u een klacht tegen een notaris heeft, welke stappen u kunt ondernemen, en wat uw rechten zijn. Dit soort fouten kunnen grote financiële gevolgen hebben. In deze blog leest u wat uw rechten zijn als u hiermee te maken krijgt.


Wat ging er mis in deze zaak?

In de uitspraak die we bespreken, speelde de notaris een centrale rol bij de afwikkeling van een erfenis. Bij dergelijke dossiers kunnen de belangen van meerdere erfgenamen uiteenlopen. De notaris moet onpartijdig blijven en duidelijke informatie verschaffen over de rechten en plichten van alle partijen. In dit geval heeft de notaris volgens de klager onzorgvuldig gehandeld, bijvoorbeeld door bepaalde erfgenamen niet juist of tijdig te informeren. Ook zou de notaris onvoldoende uitleg hebben gegeven over juridische gevolgen van de verdeling.

De gevolgen? Onenigheid tussen de erfgenamen, procedures en uiteindelijk financiële schade. De betrokkene diende daarom een klacht tegen de notaris in bij de Kamer voor het notariaat – de tuchtrechter voor notarissen.


Wat vond de tuchtrechter?

De Kamer voor het notariaat beoordeelde of de notaris zijn zorgplicht had geschonden. Daarbij keek de rechter niet alleen naar de gemaakte fout, maar ook naar de rol van de notaris als onpartijdig dienstverlener. De Kamer kwam tot het oordeel dat de klacht gegrond was. De notaris kreeg een berisping, een zware waarschuwing die officieel wordt geregistreerd.

Belangrijk om te weten: de Kamer voor het notariaat spreekt zich niet uit over schadevergoeding. Daarvoor moet u naar de civiele rechter. Maar een gegronde tuchtuitspraak weegt zwaar mee in een latere civiele procedure, bijvoorbeeld als u de notaris aansprakelijk stelt.


Wanneer is een notaris aansprakelijk voor schade?

Een notaris kan aansprakelijk worden gesteld als hij zijn zorgplicht heeft geschonden. Dit kan juridisch gezien worden aangemerkt als wanprestatie (wanneer een contractuele verplichting niet wordt nagekomen) of onrechtmatige daad (als iemand onzorgvuldig heeft gehandeld met schade als gevolg).

Voor aansprakelijkheid moeten vier dingen worden aangetoond:

  • Er is sprake van een fout (bijvoorbeeld een onjuiste uitleg of nalatigheid);
  • Er is schade geleden (financieel of anderszins);
  • Er is een causaal verband tussen de fout en de schade;
  • De schade was voorzienbaar of vermijdbaar bij zorgvuldig handelen.

Als aan deze voorwaarden is voldaan, dan kan een notaris dus verplicht zijn om een schadevergoeding te betalen. Gelukkig zijn notarissen wettelijk verplicht zich te verzekeren voor beroepsaansprakelijkheid.


Wat kunt u doen bij een fout van uw notaris?

Als u vermoedt dat uw notaris een fout heeft gemaakt, is het belangrijk om snel en zorgvuldig te handelen. Dit zijn de mogelijke stappen:

  • Bespreek de klacht met uw notaris zelf. In veel gevallen kan een gesprek al tot een oplossing leiden.
  • Gebruik de interne klachtenregeling van het notariskantoor. Elke notaris is verplicht zo’n regeling te hebben.
  • Vraag bemiddeling aan via de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Deze bemiddeling is gratis en onpartijdig.
  • Dien een klacht in bij de Kamer voor het notariaat. Dit is de officiële tuchtrechter. De klacht moet schriftelijk worden ingediend.
  • Stap naar de civiele rechter voor schadevergoeding. Dit kan parallel lopen aan de tuchtprocedure, of daarna.

Let op: een klacht tegen een notaris moet worden ingediend binnen drie jaar nadat u op de hoogte was van de fout. Na die termijn is uw klacht mogelijk verjaard.


Welke instantie is waarvoor bedoeld?

Het is belangrijk onderscheid te maken tussen de verschillende routes:

  • De Kamer voor het notariaat is er voor tuchtrechtelijke maatregelen (zoals een waarschuwing of schorsing).
  • De Geschillencommissie Notariaat behandelt klachten over facturen of de kwaliteit van de dienstverlening tot €10.000.
  • De KNB kan bemiddelen, maar legt geen sancties op.
  • Alleen de civiele rechter kan een notaris verplichten tot het betalen van een schadevergoeding.

Als u twijfelt over de juiste route, is juridisch advies verstandig. Zorgplicht Advocaten begeleidt cliënten bij het indienen van een klacht tegen een notaris én bij civiele procedures.


Voorbeelden uit de praktijk

Niet alleen bij erfenissen gaat het soms mis. Een paar herkenbare situaties:

  • Een notaris heeft nagelaten om in een leveringsakte een erfdienstbaarheid te vermelden, waardoor de koper schade lijdt.
  • Bij het opstellen van een testament is een verkeerde formulering gebruikt, wat leidt tot onbedoelde erfverdeling.
  • Een notaris liet na om partijen te informeren over een voorlopige aanslag erfbelasting, met hoge boetes tot gevolg.
  • De notaris handelde traag, waardoor een onroerendgoedtransactie vertraging opliep en de koper een boete moest betalen.

In al deze gevallen zou een klacht tegen de notaris gerechtvaardigd kunnen zijn. Belangrijk is wel dat de fout aantoonbaar moet zijn en dat er schade is geleden.


Wat betekent dit voor u?

Als u schade heeft geleden door toedoen van een notaris, is het belangrijk om dit niet op zijn beloop te laten. Notarissen vervullen een publieke taak en worden geacht nauwkeurig en onpartijdig te handelen. Bij fouten hebben cliënten dan ook het recht om op te treden – via een klacht, een schadeclaim of beide.

Bovendien kan een klacht helpen om herhaling te voorkomen en andere cliënten te beschermen. De notariële tuchtrechter neemt klachten serieus, zeker wanneer de belangen groot zijn of de fout fundamenteel is.


Conclusie en advies

Een klacht tegen een notaris kan nodig zijn als u schade heeft geleden door onzorgvuldig handelen. Of het nu gaat om een fout in een akte, een verkeerde uitleg of een nalatigheid: u heeft als cliënt rechten. De Kamer voor het notariaat, de Geschillencommissie en de civiele rechter bieden verschillende mogelijkheden om uw klacht te behandelen.

Zorgplicht Advocaten is gespecialiseerd in procedures tegen notarissen, accountants, makelaars en financieel adviseurs. Wij staan cliënten bij die daadwerkelijk schade hebben geleden en helpen hen bij het verhalen daarvan. Of het nu gaat om het indienen van een tuchtklacht, het voeren van een civiele procedure of het claimen van schadevergoeding: wij zorgen voor een professionele aanpak.

Heeft u schade geleden door een fout van uw notaris? Neem dan contact met ons op. Wij beoordelen uw zaak en helpen u met het verhalen van uw schade.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 20+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Joost Papeveld

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 20+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant