Als ondernemer of particulier vertrouwt u op de deskundigheid van uw accountant. Die stelt uw jaarrekening op, doet belastingaangiften of beoordeelt uw cijfers bij een echtscheiding of bedrijfsovername. Maar wat als uw accountant een fout maakt? Wat zijn uw rechten bij schade, en hoe dient u een klacht accountant in? In deze blog leggen we het uit.
Dit soort fouten kunnen grote financiële gevolgen hebben. In deze blog leest u wat uw rechten zijn als u hiermee te maken krijgt.
Wat ging er mis in deze zaak?
In een recente zaak bij de rechtbank Midden-Nederland had een ondernemer geklaagd over de jaarrekeningen 2012, 2013 en 2014 die waren opgesteld door zijn accountant. Volgens de ondernemer bevatte de jaarrekening fouten en had de accountant hem verkeerd geadviseerd. Hij diende in 2016 een klacht in bij de Accountantskamer. Toen daar geen maatregel uit voortkwam, stapte hij in 2018 naar de civiele rechter voor een schadevergoeding.
De accountant verweerde zich met succes: de ondernemer had niet binnen de termijn van één jaar na ontdekking van de fout geklaagd, zoals vereist volgens de algemene voorwaarden. De klacht accountant werd daarom door de rechter buiten behandeling gelaten. Deze zaak laat zien dat tijdig handelen essentieel is.
Een klacht accountant indienen moet dus tijdig, anders verspeelt u mogelijk uw recht op schadevergoeding.
Wat vond de rechter?
De civiele rechter oordeelde dat het vervalbeding in de algemene voorwaarden van het accountantskantoor geldig was. Dit beding bepaalt dat een vordering vervalt als er niet binnen één jaar na het ontdekken van de fout wordt geklaagd. Hoewel de ondernemer wél binnen een jaar een klacht accountant had ingediend bij de Accountantskamer, gold dat niet als formele klacht in civielrechtelijke zin.
De tuchtrechtelijke procedure bij de Accountantskamer is namelijk losgekoppeld van een civiele schadeclaim. Een tuchtklacht toetst het gedrag van de accountant aan beroepsnormen, maar kent geen schadevergoeding toe. Voor vergoeding van schade moet u apart procederen.
Daarom is het cruciaal om naast een klacht accountant bij de Accountantskamer ook uw schadeclaim tijdig civiel te melden.
Wanneer is een accountant aansprakelijk?
Een accountant is gebonden aan strenge gedrags- en beroepsregels, zoals vastgelegd in de Verordening gedrags- en beroepsregels accountants (VGBA). De vijf fundamentele beginselen zijn:
- Integriteit
- Objectiviteit
- Deskundigheid en zorgvuldigheid
- Geheimhouding
- Professioneel gedrag
Als een accountant een fout maakt en handelt in strijd met deze regels, dan kan dat leiden tot tuchtrechtelijke en civiele aansprakelijkheid. Civielrechtelijk moet dan bewezen worden dat er sprake is van een fout (bijvoorbeeld een rekenfout of onjuiste voorstelling van zaken), schade, en een causaal verband tussen die twee.
Een klacht accountant kan dus zowel leiden tot tuchtrechtelijke sancties als tot een schadevergoeding bij civiele aansprakelijkheid.
Wat betekent dit voor u als klant?
Bent u ontevreden over uw accountant omdat hij:
- Foutieve cijfers heeft aangeleverd bij echtscheiding of bedrijfsoverdracht?
- Onjuiste belastingaangiften heeft gedaan?
- Niet op tijd reageerde op belangrijke signalen van de Belastingdienst?
- Uw belangen niet heeft behartigd bij een maatschap of vennotschapsontbinding?
Dan is het van belang om snel in actie te komen. Verzamel bewijs, leg uw klacht schriftelijk vast en controleer of u binnen de contractuele klachttermijn handelt. Is uw klacht accountant tuchtrechtelijk van aard (zoals schending van integriteit of beroepsregels), dan kunt u terecht bij de Accountantskamer. Voor schadevergoeding moet u naar de civiele rechter.
Wacht dus niet af: hoe eerder u klaagt, hoe groter de kans dat uw schade verhaalbaar is.
Welke wegen kunt u bewandelen bij een klacht accountant?
- Interne klachtenregeling: veel kantoren hebben een eigen klachtenprocedure. Dien uw klacht daar eerst in.
- Klachtencommissie NBA: richt zich op gedragingen van de accountant richting u als klager. Deze commissie kan geen maatregelen opleggen, maar wel aanbevelingen doen.
- Accountantskamer: toetst aan de beroepsregels en kan sancties opleggen (zoals berisping of schorsing). Geen schadevergoeding.
- Civiele rechter: bevoegd voor schadevergoeding en contractuele geschillen.
- Raad voor Geschillen: behandelt eveneens civiele conflicten, zoals declaraties en schadeclaims.
Let op: een klacht accountant bij de Klachtencommissie sluit een civiele actie niet uit, maar het is raadzaam om juridisch advies in te winnen over de juiste volgorde en strategie.
Voorbeelden uit de praktijk
Bij Zorgplicht Advocaten zien wij regelmatig klachten tegen accountants. Enkele voorbeelden:
- Een ondernemer die schade leed door een foutieve waardering van voorraad door zijn accountant, wat leidde tot problemen bij een bedrijfsverkoop.
- Een agrariër die stelde dat hij door verkeerd advies zijn investeringsaftrek misliep.
- Een vrouw die bij echtscheiding ontdekte dat de accountant van haar ex-man partijdig had gehandeld.
In al deze gevallen werd de klacht accountant zorgvuldig beoordeeld, en kon in sommige zaken ook civielrechtelijke schade worden verhaald.
Conclusie en oproep tot actie
Een klacht accountant kan grote gevolgen hebben. Niet alleen voor de accountant zelf, maar ook voor u als gedupeerde. De juridische routes zijn complex en de termijnen kort. Het is daarom van belang om tijdig en professioneel op te treden.
Heeft u schade geleden door een fout van uw accountant of boekhouder? Neem dan contact op met Zorgplicht Advocaten. Wij beoordelen uw zaak en helpen u bij het verhalen van uw schade. Wij staan uitsluitend cliënten bij die een bestaand conflict hebben met een accountant, boekhouder, financieel adviseur, makelaar of notaris.

Wij staan voor u klaar
- Tegen (financiële) dienstverleners
- 20+ jaar ervaring
- Eerlijk en transparant