Uitspraak: Accon ziet boeterente over het hoofd

Vier fysiotherapeuten verkopen hun praktijk. Beide partijen schakelen voor de transactie een eigen adviseur van de VvAA in. Beide partijen hebben Accon avm als accountant. Accon adviseert partijen bij de verkoop. De verkoop vindt in 2013 plaats, twee jaar na de moeizame onderhandelingen.

De koper moet ruim 2,1 miljoen euro betalen voor de activiteiten en de activa. Deze koop wordt onder voorbehoud van financiering gesloten. ABN Amro wil deels meegaan in de financiering. De bank wil niet meegaan in de financiering van het pand in Bedum.

De praktijk zal per 1 juni 2014 worden overgedragen. Eerst wil de bank nog de jaarrekening zien van de verkoper. Op verzoek heeft de accountant een overzicht gestuurd van de financiële gevolgen. Daarbij heeft de accountant aangegeven dat:

  • de verkopers eigenaar blijven van het pand in Bedum;
  • dit pand is getaxeerd op 380 duizend euro;
  • de waarde wellicht iets lager uitvalt, omdat het pand verhuurd is.

De fysiotherapeuten gaan in augustus akkoord met de verkoop zonder het pand in Bedum. Bij de afrekening heeft de notaris kennisgegeven van het feit dat de ING nog ongeveer 100.000 euro te goed heeft. Dit bedrag zou samenhangen met de vervroegde aflossing van de hypotheek. Dit bedrag is mede zo hoog omdat niet alle panden zijn geleverd.

De verkopers zijn niet blij en stellen dat zij nooit de koop hadden gesloten als zij de juiste berekening hadden gezien, die de boeterente weergaf. De koop kon niet meer worden tegengegaan. De verkopers stellen dan ook dat er een oplossing moet komen.

Accon avm heeft geen idee als zij aansprakelijk wordt gesteld. De vordering van verkopers wordt bij de rechtbank afgewezen. Ze besluiten in hoger beroep te gaan. Het hof is van mening dat het kantoor zijn zorgplicht heeft geschonden. Accon wist immers dat sprake was van een hypotheek en dat niet alle panden zouden worden verkocht. De adviseur had de effecten van de verkoop moeten onderzoeken.

Het gerechtshof komt tot het oordeel dat Accon de boeterente over het hoofd heeft gezien en dit onrechtmatig is, maar dit niet de oorzaak is van de schade die is ontstaan. De verkopers hadden immers al besloten de panden te verkopen. Dit blijkt uit verschillende e-mails. De verkoop was niet meer terug te draaien, waardoor de boeterente onvermijdelijk was.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Zorgplicht Advocaten

Heeft u schade geleden als gevolg van het schending van de (doorlopende) zorgplicht van uw (financieel) adviseur of tussenpersoon, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Monique Ebben

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Monique Ebben

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant