Uitspraak: Accountant gewaarschuwd voor doen aangifte op basis van valse facturen

Tussen 2011 en 2014 heeft een accountant voor drie verschillende vennootschappen de jaarrekeningen opgemaakt. Daarnaast verzorgde hij ook de btw-aangiftes van de drie vennootschappen en de ib-aangiftes van de directeur grootaandeelhouders van de vennootschappen. Nadat de Belastingdienst en FIOD in 2015 een strafrechtelijk onderzoek zijn gestart, wordt duidelijk dat de directeuren in de periode 2011 tot en met 2014 voor meer dan zes ton aan valse facturen hebben gemaakt. Hiervoor hebben zij een bedrag van bijna 130 duizend euro aan btw teruggevraagd bij de belastingdienst.

Kosten maken zonder omzet

Het Openbaar Ministerie stelt een klacht tegen de accountant in. De klacht houdt in dat er te onzorgvuldig is gehandeld door de btw-aangifte te baseren op twijfelachtige gegevens. De accountant verweert zich hiertegen door te stellen dat het in de projectontwikkeling niet ongebruikelijk is om kosten te maken zonder omzet te genereren. Zeker in de ontwikkelingsfase moet een projectontwikkelaar kosten maken voor hij omzet ontvangt, zo stelt de accountant. Ook voert de accountant aan dat de werkzaamheden voor de drie vennootschappen door zijn werknemers werden verricht. Het zou voor hem praktisch onmogelijk zijn geweest om de volledige administratie zelf te controleren.

Tuchtrechter geeft een waarschuwing

De tuchtrechter is van oordeel dat de accountant kritische vragen had moeten stellen aan de grootaandeelhouders. Het feit dat hij zelf pas na twee jaar betaald kreeg is volgens de tuchtrechter een indicatie voor de accountant geweest dat de vennootschappen er financieel slecht voorstonden. Daarnaast stelt de tuchtrechter dat de accountant die verantwoordelijk is voor de btw-aangifte moet nagaan of alle regels uit het belastingrecht zijn nageleefd. Deze regels houden onder meer in dat alleen btw terug mag worden gevraagd over de kosten die daadwerkelijk betaald moeten worden. Dat is in dit geval klaarblijkelijk niet gebeurd. De accountant is volgens de tuchtrechter verwijtbaar onzorgvuldig geweest. De account heeft hiervoor een waarschuwing gekregen.

Klik hier voor de volledige uitspraak van de Accountantskamer.

Zorgplicht advocaten

Heeft u een geschil met uw accountant over de vraag of hij/zij de benodigde vakbekwaamheid, zorgvuldigheid en deskundigheid in acht heeft genomen bij de uitvoering van zijn/haar werkzaamheden? Heeft uw accountant uw opdrachten niet naar behoren uitgevoerd? En heeft u als gevolg daarvan schade geleden? Neem dan hier contact op met een van de gespecialiseerde advocaten van Zorgplicht advocaten.

Zie ook vergelijkbare uitspraken:

Monique Ebben

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Rob Silvertand

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant