Uitspraak: Accountant voor de tuchtrechter omdat hij geen hoor en wederhoor heeft toegepast

Terwijl een accountant wist dat zijn rapport gebruikt zou worden in een juridische procedure van de provincie Gelderland tegen een Gelderse zakenman, heeft hij geen hoor en wederhoor toegepast. Diezelfde zakenman heeft een tuchtrechtelijke procedure tegen de accountant gestart.

De provincie Gelderland won in 2012 een procedure over de nakoming van vervoersovereenkomsten met het bedrijf van de zakenman. De rechter veroordeelde dit bedrijf 3,4 miljoen aan voorschotten terug te betalen aan de provincie. De invordering van deze miljoen liep spaak door een herstructurering van het bedrijf. De provincie was bang dat zij door die herstructurering kon fluiten naar de 3,4 miljoen euro. De beklaagde accountant werd ingeschakeld om te onderzoeken of de provincie door de herstructurering werd benadeeld. De accountant zag ‘sterke aanwijzingen’ dat dit inderdaad het geval was. Met zijn rapport in de hand diende de provincie een claim van ruim 7 miljoen euro in bij de ondernemer in privé.

Volgens de accountant zijn er geen conclusies getrokken in zijn onderzoek, maar zijn slechts aanbevelingen gegeven. Hoor en wederhoor was volgens de accountant dan ook niet nodig. Daarnaast kon in de procedure wel op dit onderzoek gereageerd worden.

De zakenman ziet dit anders. Volgens hem zijn er weldegelijk conclusies getrokken en wordt er zelfs gesproken van een sterfhuisconstructie. Volgens de zakenman was dit gewoon een persoonlijk onderzoek naar hem en bij een persoonsgericht onderzoek is hoor en wederhoor verplicht.

De uitspraak volgt.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

Zorgplicht Advocaten

Heeft u als klant, stakeholder of derde een klacht of schade geleden als gevolg van een fout van een accountant, neem dan contact met ons op voor vrijblijvend gesprek. De advocaten van Zorgplicht Advocaten hebben jarenlange ervaring met het adviseren over de zorgplicht van een accountant of boekhouder. Tevens hebben onze advocaten ervaring met het voeren van een klachtprocedure bij de Accountantskamer of het voeren van een procedure bij de civiele rechter.

Jip van Vlokhoven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Rob Silvertand

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant