Uitspraak: Testamentswijziging: wilsbekwaamheid in het geding

Deze zaak werpt licht op de betwiste testamentwijziging van meneer Z en de rol van notariële zorg en wilsbekwaamheid in het besluitvormingsproces. Mevrouw K stelt dat de notaris tekort is geschoten.

Achtergrond van testamentwijziging

Na het overlijden van meneer Z in 2014 bleek dat zijn testamenten uit 2013 veranderingen aanbrachten, met gelijke delen voor mevrouw K en haar zussen als erfgenamen, naast legaten en een schenking aan zijn partner.

Klacht en zorgplicht

Mevrouw K beweert dat de notaris de zorgplicht jegens meneer Z niet heeft nageleefd, doordat hij niet diepgaand genoeg heeft onderzocht of meneer Z wilsbekwaam was.

Medische factoren

Meneer Z leed aan verschillende gezondheidsproblemen, waaronder dementie en kanker, wat soms resulteerde in verwarring. De akten werden zelfs tussen ziekenhuisopnames door ondertekend.

Beoordeling volgens stappenplan

Een Stappenplan gidst notarissen bij het evalueren van wilsbekwaamheid. De notaris paste dit echter alleen toe bij twijfelgevallen.

Perspectief van de notaris

De notaris stelde dat meneer Z’s geestelijke gezondheid niet ter discussie stond, met geen opvallende symptomen. Hij voerde consistent contact en vond het testament niet uitzonderlijk complex.

Overwegingen van de kamer

De Kamer benadrukt dat notarissen niet altijd het volledige Stappenplan hoeven te doorlopen, tenzij er twijfels zijn. Het gewicht dat wordt gegeven aan de indruk van de cliënt tijdens het gesprek is belangrijk.

De Kamer oordeelt dat de notaris adequaat heeft gehandeld en dat er geen voldoende redenen waren om de wilsbekwaamheid van meneer Z in twijfel te trekken. De argumenten van mevrouw K, zoals meneer Z’s leeftijd en gezondheid, waren niet doorslaggevend.

Hier kunt u de volledige uitspraak van de Kamer voor het Notariaat zien.

Zorgplicht Advocaten

Heeft u een geschil met uw notaris over de vraag of hij/zij de benodigde vakbekwaamheid, zorgvuldigheid en deskundigheid in acht heeft genomen bij de uitvoering van zijn/haar werkzaamheden? Neem dan hier contact op met een van de gespecialiseerde advocaten van Zorgplicht Advocaten.

Zie ook vergelijkbare uitspraken:

Monique Ebben

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Monique Ebben

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant