Uitspraak: Notaris wordt door valsheid in geschrifte uit ambt ontzet

Het OM heeft niet alleen notaris Maarten Prinsze uit het ambt gezet, ook is er een werkstraf opgelegd van zestig uur. Het OM oordeelt dat Prinsze valsheid in geschrifte heeft gepleegd. Dit komt voornamelijk naar voren in zijn brief over pallets met anderhalf miljard contante Venezolaanse Bolivars.

Aanleiding

In september 2016 is het strafrechtelijke onderzoek naar onder andere Prinsze gestart. Kort daarna in 2017 werd de notaris aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij oplichting. Ook zou hij betrokken zijn bij het witwassen van crimineel geld. Tijdens de inval bij zijn kantoor is er voor € 12.000 in beslag genomen.

Het OM diende hierdoor tuchtklachten in bij de Kamer van het Notariaat. Het Gerechtshof Amsterdam was het met het OM een en bevestigde de ontzetting van de notaris uit het ambt in 2021. Met de valse brief had Prinsze ‘het aanzien van de beroepsgroep in diskrediet gebracht en het maatschappelijk vertrouwen daarin beschadigd’.

Merkwaardige transacties

Bij zowel het strafonderzoek als de tuchtzaak ging het voornamelijk over een bijzonder transactie van anderhalf miljard Venezolaanse Bolivars. Notaris Prinsze raakte hierbij via cliënten betrokken en verklaarde in een officieel document dat hij, als notaris, zelf had gezien hoe een onderneming dit contante bedrag in bezit had. Het OM gaat er vanuit dat dit hoogstwaarschijnlijk nooit het geval was, aangezien de pallets met het enorme bedrag nooit zijn gevonden.

Hoger beroep

In het hoger beroep van de tuchtzaak stelde het Amsterdamse hof nog dat ‘het niet aan de tuchtrechter is om vast te stellen of het gedrag van de notaris als valsheid in geschrifte is te kwalificeren’. Het tuchtrecht richt zich immers op een integere beroepsuitoefening. Het OM merkte het opstellen van het document door Prinsze inderdaad aan als valsheid in geschrifte. De strafbeschikking in de vorm van een werkstraf noemt het OM passend, aangezien de notaris al definitief uit het ambt is ontzet.

Zorgplicht Advocaten

Heeft u als klant, stakeholder of derde een klacht of schade geleden als gevolg van een fout van een accountant, neem dan contact met ons op voor vrijblijvend gesprek. De advocaten van Zorgplicht Advocaten hebben jarenlange ervaring met het adviseren over de zorgplicht van een accountant of boekhouder. Tevens hebben onze advocaten ervaring met het voeren van een klachtprocedure bij de Accountantskamer of het voeren van een procedure bij de civiele rechter.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Monique Ebben

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant