Uitspraak: Tussenpersoon en Range Rover verkoper schenden zorgplicht door klant niet te informeren over de verplichte activatie van het volgsysteem

Meneer A is directeur-grootaandeelhouder van Prijsvrij Development. In 2014 heeft een vennootschap van meneer A een Range Rover gekocht van een aan Bert Story gelieerde vennootschap. In 2016 wilde meneer A een nieuwe Range Rover kopen. Hij heeft daarom begin 2016 contact opgenomen met The Adventure, een autodealer van onder andere Land Rover. Meneer A heeft samen met The Adventure het type auto en de opties afgestemd waarnaar The Adventure de Range Rover heeft verkocht aan Bert Story. Bert Story heeft de Range Rover vervolgens doorverkocht aan een vennootschap van meneer A. De koopprijs bedroeg € 159.946,82.

Range Rover bezit een autovolgsysteem waarmee de koper zijn auto kan volgen op zijn iPhone

De Range Rover bezit een antidiefstal-/alarmsysteem in klasse 5 en daarbij zit een driejarig abonnement voor de meldkamer. In dit antidiefstal-/alarmsysteem zit een autovolgsysteem. Door middel van dit systeem kan meneer A zijn auto op zijn iPhone volgen. Meneer A diende dit autovolgsysteem zelf eenmalig te activeren. Dit heeft hij niet gedaan.

The Adventure heeft bemiddeld bij het sluiten van een verzekering. Uiteindelijk heeft Prijsvrij Development via Anac een verzekering afgesloten bij Generali. The Adventure heeft de Range Rover vervolgens rijklaar gemaakt en op naam van Prijsvrij Development gesteld waarnaar Bert Story de Range Rover op 22 juli 2016 aan meneer A heeft afgeleverd. Op 30 april 2017 is de Range Rover gestolen. Prijsvrij Development heeft vervolgens aanspraak gemaakt op vergoeding van de schade die zij als gevolg van de diefstal heeft geleden. De verzekeringsmaatschappij wil de schade echter niet vergoeden omdat het antidiefstalsysteem niet correct werkzaam was omdat het voertuigvolgsysteem niet was geactiveerd.

Range Rover wordt gestolen, verzekeringsmaatschappij weigert uit te keren doordat autovolgsysteem niet is geactiveerd

Prijsvrij Development is vervolgens een procedure gestart bij de rechtbank Oost-Brabant. Prijsvrij Development vordert een verklaring voor recht dat de verzekeringsmaatschappij de aanschafwaarde van de Range Rover van € 159.946,- dient te vergoeden. Volgens Prijsvrij Development zijn Anac en/of The Adventure en/of Bert Story tekort geschoten in hun zorgplicht waardoor Prijsvrij Development schade heeft geleden. De rechtbank oordeelt dat de vordering van Prijsvrij Development tot het vergoeden van de aanschafwaarde van de Range Rover moet worden afgewezen. Het autovolgsysteem van de Range Rover was niet in werking omdat meneer A deze niet geactiveerd had. Prijsvrij Development kan daarom tegenover de verzekeringsmaatschappij geen aanspraak maken een uitkering op basis van de verzekering.

Klant informeren over de activatie van het autovolgsysteem behoort tot de zorgplicht van de verkoper en de tussenpersoon

Anac was de agent van de verzekeringsmaatschappij. Volgens de rechtbank rust er op Anac geen verplichting om Prijsvrij Development er attent op te maken dat zij zelf het autovolgsysteem moest activeren. Dit is juist het geval doordat de verzekering tot stand is gekomen door bemiddeling van The Adventure die tevens Land Rover dealer is. Het is voor de verzekeringsdekking van belang dat het autovolgsysteem in werking was. Het had daarom op de weg van The Adventure gelegen om er uitdrukkelijk op te wijzen dat Prijsvrij Development zelf het systeem diende te activeren. Prijsvrij Development hoefde er volgens de rechtbank niet op bedacht te zijn dat zij zelf nog activeringshandelingen diende te verrichten voor het inwerking stellen van het autovolgsysteem. Dit juist doordat het alarmsysteem in de Range Rover was ingebouwd en Prijsvrij Development een abonnement op de meldkamer had.

Prijsvrij Development mocht van The Adventure als verzekeringstussenpersoon en Land Roverdealer verwachten dat zij haar zou informeren over de werking van het antidiefstalsysteem en dat het autovolgsysteem nog niet was geactiveerd. De rechtbank stelt daarnaast dat Bert Story als verkoper Prijsvrij Development ook diende te informeren dat zij zelf het autovolgsysteem diende te activeren. Als verweer heeft Bert Story verwezen naar de zorgplicht van The Adventure. De rechtbank oordeelt echter dat die zorgplicht Bert Story enkel kan ontslaan van haar eigen zorgplicht als The Adventure Prijsvrij Development heeft gewezen op de noodzaak en het niet inwerking zijn van het autovolgsysteem.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Zorgplicht advocaten

Heeft uw tussenpersoon ook onzorgvuldig gehandeld en leidt u als gevolg hiervan schade of dreigt u schade te gaan leiden, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Klik hier voor contact.

Zie ook vergelijkbare uitspraken:

Monique Ebben

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Monique Ebben

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant