Uitspraak: <strong>VEB eist schadevergoeding voor ondergang SNS Reaal</strong>

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) eist een schadevergoeding van de opvolgers van SNS Reaal, SRH en de Volksbank, alsmede van voormalige bestuurders van SNS Reaal en accountant KPMG. Deze eis komt naar aanleiding van de ondergang van de bank-verzekeraar SNS Reaal in 2013.

Aanleiding

Door de nationalisatie van de wankelende financieel dienstverlener, zagen aandeelhouders hun hele inleg verdwijnen. Daarom heeft de VEB de betrokken partijen uitgenodigd voor gesprekken over compensatie voor degenen die zich gedupeerd voelen. Dit is een formele stap die de beleggers moeten nemen voordat ze een rechtszaak kunnen starten.

De beleggers eisen al lange tijd compensatie voor hun verliezen. Daarom heeft de VEB de ondernemingskamer van het gerechtshof van Amsterdam gevraagd een uitgebreid onderzoek uit te voeren naar de oorzaken van de val van SNS Reaal. Het doel hiervan was om te bewijzen dat er structureel slecht bestuur was bij de bank en verzekeraar, zodat de eis voor een schadevergoeding gemakkelijker zou worden. Hoewel de rechters geen overtuigend bewijs vonden voor wanbeleid bij SNS Reaal, denkt de VEB voldoende aanwijzingen te hebben dat bestuurders en commissarissen van het financiële concern “het nodige te verwijten viel”.

Onvoldoende onderzoek

Ook is het voor het eerst dat de VEB klaagt over de accountants die destijds de boeken controleerden bij SNS Reaal. Volgens de belangenvereniging deden deze medewerkers van KPMG hun werk niet goed, doordat ze onvoldoende onderzoek zouden hebben gedaan naar de daadwerkelijke financiële staat van SNS Reaal.

De Volksbank heeft bevestigd een brief van de VEB te hebben gekregen en zegt deze te bestuderen. Ook KPMG heeft laten weten een bericht van de beleggersvereniging te hebben ontvangen, zonder nader commentaar te geven. De VEB hoopt dat deze eis voor een schadevergoeding leidt tot een oplossing voor aandeelhouders die zich gedupeerd voelen. Alleen dan kunnen beleggers een rechtszaak aanspannen als oplossing voor hun verlies.

Zorgplicht Advocaten

Heeft u als klant, stakeholder of derde een klacht of schade geleden als gevolg van een fout van een accountant, neem dan contact met ons op voor vrijblijvend gesprek. De advocaten van Zorgplicht Advocaten hebben jarenlange ervaring met het adviseren over de zorgplicht van een accountant of boekhouder. Tevens hebben onze advocaten ervaring met het voeren van een klachtprocedure bij de Accountantskamer of het voeren van een procedure bij de civiele rechter.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Joost Papeveld

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant