Nieuws: Evaluatie Accountantskamer in opdracht van Minister Hoekstra

In opdracht van minister Hoekstra van Financiën heeft een evaluatie over het functioneren en de financiering van de Accountantskamer plaatsgevonden, zo meldt www.accountant.nl. Uit dit onderzoek komt een positief beeld over het functioneren van de Accountantskamer. De kamer wordt als deskundig, gezaghebbend en onafhankelijk beschreven. De uitspraken zijn volgens het onderzoek kwalitatief hoogwaardig en de Accountantskamer draagt via haar jurisprudentie bij aan de verdere ontwikkeling van het accountantsberoep.

Ruimte voor verbetering

Toch is er volgens het onderzoek ook ruimte voor verbetering. De duur van doorlooptijden van klachtafhandeling zouden door meer inzicht en sturing kunnen worden verbeterd. De doorlooptijden zijn de laatste jaren namelijk toegenomen. Hiervoor zijn al maatregelen genomen. Er ligt bijvoorbeeld al een ontwerpwetsvoorstel om meer rechterlijke leden aan de Accountantskamer te kunnen toevoegen.

Naast de doorlooptijden kan ook de publieke uitstraling van de website van de Accountantskamer verbeterd worden. Ook is er door geïnterviewden bij het onderzoek kritiek geuit op het feit dat de jaarverslagen van de Accountantskamer sinds 2011 niet meer gepubliceerd zijn.

Verder wordt in het onderzoek aangegeven dat kan worden opgezocht of niet alleen straffende maatregelen maar ook maatregelen als kwaliteitsondersteunende maatregelen tot de mogelijkheid van oplegging van de Accountantskamer moeten behoren. Bij zo’n kwaliteitsondersteunende maatregel kan gedacht worden aan een verplichte cursus.

Financiering

Volgens de onderzoekers zijn er valide argumenten voor zowel betaling van het accountantstuchtrecht door de staat als door de beroepsgroep zelf. De kosten delen zou teveel administratieve lasten opleveren die niet opwegen tegen de beperkte omvang van het accountantstuchtrecht.

Lees hier het artikel van www.accountant.nl.

Zorgplicht Advocaten

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.

Jip van Vlokhoven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Jamiro van de Wiel

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant