Nieuws: Wetsvoorstel nieuwe kroongetuigenregeling voor criminele tussenpersonen in de maak

Minister van Justitie Grapperhaus wil het laagdrempeliger maken voor het Openbaar Ministerie om criminele tussenpersonen te laten optreden als kroongetuigen. Denk hierbij aan accountants, notarissen en makelaars. Het plan is om deze tussenpersonen makkelijker strafverlaging en bescherming te geven, om zo belastende informatie over criminelen te krijgen. Hoe ze dit willen bereiken is nog onbekend.

Justitie heeft al de mogelijkheid om de helft strafvermindering aan te bieden aan de tussenpersonen, maar dit is niet voldoende omdat dergelijke tussenpersonen vaak straffen krijgen die niet langer zijn een paar maanden.

Volgens de branchevereniging van Notarissen zou samenwerking tussen financiële instellingen en de notarissen om te beginnen al een stap in de goede richting zijn. Tot nu toe is dat volgens de vereniging nagenoeg onmogelijk in verband met de privacy van criminelen. De makelaarskoepel NVM maakt zich vooral zorgen om de privacy van de makelaars. ‘Wie een verdachte transactie meldt, wordt automatische met naam en toenaam vermeld in eventuele strafdossiers. Absurd.’ Daarnaast stelt de NVM dat een kroongetuigenregeling voor georganiseerde makelaars niet veel nut zal hebben, omdat zij bijna nooit betrokken zouden zijn bij criminele activiteiten.

Hier kunt u het hele nieuwsbericht in het Financieele Dagblad lezen.

Zorgplicht Advocaten

Heeft u vragen hierover? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Rob Silvertand

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant