Uitspraak: Belastingadviseurs veroordeeld wegens onjuiste btw-aangifte agrarisch bedrijf

Twee AA’s (Accountants-Administratieconsulenten) zijn door de Accountantskamer veroordeeld vanwege het indienen van een verkeerde btw-aangifte voor een boerenbedrijf. De directeur van het accountantskantoor kreeg al eerder een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Het bedrijf vroeg anderhalve ton te veel aan btw terug, wat leidde tot een strafrechtelijk onderzoek door de Fiod. Nu heeft de Accountantskamer ook de belastingadviseur en de directeur schuldig bevonden aan het schenden van het fundamentele beginsel van integriteit. In dit artikel leggen we uit wat er precies is gebeurd en wat de gevolgen zijn voor de belastingadviseurs.

Onjuiste btw-aangifte voor agrarisch bedrijf

Het accountantskantoor, gespecialiseerd in de agrarische sector, werd ingeschakeld om aangiften omzetbelasting op te stellen voor een melkveehouderij die in 2016 werd verkocht. Bij de verkoop werd aangegeven dat er geen omzetbelasting verschuldigd was. Eind 2017 werd het bedrijf kosteloos ter beschikking gesteld aan een maatschap bestaande uit de zoon en schoondochter van de koper.

Btw-herziening onmogelijk

Begin 2018 werd de belastingadviseur verzocht namens de maatschap een aangifte omzetbelasting in te dienen vanwege de afschaffing van de btw-landbouwregeling. De belastingadviseur gaf echter aan dat btw-herziening niet mogelijk was omdat de overdracht in 2015 had plaatsgevonden zonder omzetbelasting. De directeur drong er desondanks op aan dat de aangifte toch werd ingediend, en het bedrag van 186.130 euro werd teruggevraagd.

Onderzoek en veroordeling

Na een boekenonderzoek door de Belastingdienst kwam de onjuiste aangifte aan het licht. Dit leidde tot een strafrechtelijk onderzoek door de Fiod, waarbij de belastingadviseur getuige was en de directeur als verdachte werd aangemerkt. In juni 2019 besloot de Belastingdienst slechts 48.915 euro terug te geven. De directeur werd eind vorig jaar veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete wegens valsheid in geschrift en opzettelijk gebruik van een vals geschrift.

Schending van integriteit

Zowel de belastingadviseur als de directeur kreeg een klacht tegen zich ingediend bij de Accountantskamer wegens het indienen van een onjuiste aangifte. De belastingadviseur werd ervan overtuigd dat de btw-herziening niet mogelijk was en waarschuwde de directeur voor mogelijke boetes. Desondanks diende ze de aangifte in, in de veronderstelling dat de Belastingdienst vragen zou stellen en eventueel een correctie zou doen. De Accountantskamer oordeelde dat ze de aanmerkelijke kans op een onjuiste aangifte accepteerde en daarmee het fundamentele beginsel van integriteit schond.

Ook de directeur schuldig bevonden

De klacht tegen de directeur werd eveneens gegrond verklaard. Ondanks de bezwaren van de belastingadviseur, drong hij aan op het indienen van de onjuiste aangifte. De melding van de belastingadviseur over de mogelijke onjuistheid van de aangifte werd door de directeur genegeerd, waardoor hij zelf het fundamentele beginsel van integriteit schond.

Zorgplicht Advocaten

De belastingadviseur kreeg een doorhaling van een maand in het register, terwijl de directeur voor twee maanden werd geschrapt. Het is van belang dat professionals in de financiële sector zich bewust zijn van de gevolgen van het schenden van integriteit bij het indienen van aangiften. Heeft u juridische hulp nodig of wilt u meer weten over financieel recht? Onze advocaten van Zorgplicht Advocaten staan voor u klaar. Neem vandaag nog contact op.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Rob Silvertand

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant